Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Een nieuw gezicht’

Algemeen

Afgelopen donderdag werd ik geïnstalleerd in de gemeenteraad van Zwartewaterland. Mijn naam is Marco van der Vegte, samen met mijn vrouw en jongste zoon, de toekomstige opvolger, ben ik woonachtig op een boerderij in de Polder Mastenbroek. We hebben nog twee kinderen die buitenshuis wonen. Sinds 1831 woont en werkt onze familie al op deze boerderij, daarvoor kwamen we van Genne-Overwaters. 

Zelf ben ik geboren in Zwollerkerspel, opgegroeid in de gemeente Hasselt en nu woonachtig in de gemeente Zwartewaterland. En dat zonder één keer te hoeven verhuizen, dus met de roots in Zwartewaterland zit het wel goed. De afgelopen jaren hebben wij Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en het grote buitengebied sterk zien ontwikkelen. Het mooie is dat elke kern een uitgesproken identiteit heeft en daarbij geografisch is verbonden door het Zwarte Water. Dat kernen hierbij ook elkaars verschillen benadrukken hoort bij de plaatselijke folklore. Het belangrijkste is dat we elkaar in waarde laten en dat we elkaars meningen respecteren. 

Die verschillende waarden en meningen komen ook samen in onze gemeenteraad. Als coalitie is het vaak verleidelijk om intuïtief het voorstel van het college van B&W te volgen, waarbij er minder aandacht is voor de mening van de oppositie. De meerderheid is er immers wel.  

Afgelopen donderdag tijdens mijn eerste raadsvergadering bracht de oppositie het gevoel naar voren dat haar steun alleen wordt gevraagd wanneer het handig is als er een raadsbrede meerderheid is voor een voorstel. Deze opmerking viel mij op omdat ik er vanuit ga dat altijd alle 19 stemmen in de gemeenteraad er toe doen. Ook de oppositie denkt vanuit haar achtergrond na over raadsvoorstellen, komt met goede ideeën en agendeert onderwerpen die om aandacht en oplossingen vragen.  

Landelijk mogen we weer naar de stembus op 22 november. Het grote thema van de verkiezingsdebatten is bestaanszekerheid. Mensen vragen zich af of ze het kunnen redden in de toekomst. Ook als het nu allemaal geweldig gaat met werk en privé, toch kan het zomaar omslaan. Dat maakt mensen onzeker in een tijd dat er ook oorlogen woeden op niet al te grote afstand van ons.

Het is daarom belangrijk dat we samen met elkaar in gesprek blijven. Dat geldt voor onze vertegenwoordigers in Den Haag. Dat geldt voor de 19 mensen in de gemeenteraad van Zwartewaterland. Dat geldt ook voor elke burger in zijn of haar woonomgeving.

We doen het samen.

Marco van der Vegte
CDA