Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Raadscolumn SGP: ‘De wijsheid in pacht?’

Algemeen

Onze gemeente Zwartewaterland heeft ongeveer 335 hectare agrarische grond in eigendom die wordt verpacht. De gemeente heeft deze gronden voor verschillende doelen in eigendom, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen naar woningbouwkavel of bedrijventerrein. Vanwege nieuwe landelijke uitgangspunten (het Didam-arrest) moeten de pachtgronden op een andere wijze worden uitgegeven. Dit moet nu aan de hand van een openbare selectieprocedure waarin staat hoe, aan wie, tegen welke condities en voor hoe lang de pachtgronden moeten worden toegewezen. 

En zo verzamelden zich op woensdag 6 maart jl. een grote groep agrariërs in de raadzaal van het gemeentehuis. Bijna alle inschrijvers voor de 100 hectare pachtpercelen waarop ingeschreven kon worden waren aanwezig. Wat is het mooi om te zien dat er zoveel gecommuniceerd en geparticipeerd is. Alle agrariërs in Zwartewaterland hebben de gelegenheid gehad om mee te denken over de voorwaarden waarop de gronden toegewezen werden. 

Aan de hand van een informatieavond en groepsinterviews kwam naar voren dat er behoefte is aan een duidelijk, transparant maar vooral simpel toewijzingssysteem. Kortom een nieuw beleid wat samen gemaakt is door veel mensen met gezond boerenverstand. Wij hebben per slot de wijsheid ook niet in pacht. 

Dat gezonde boerenverstand kunnen we allemaal wel gebruiken. Zeker ook in de politiek en als we zien op wat er de komende tijd op onze samenleving afkomt. Deze en komende weken zullen we ons buigen over het zonnepark Verkavelingsweg te Hasselt, de ontwikkeling op de locatie van de voormalige basisschool De Trekschuit in Hasselt en het vraagstuk hoe we ons buitengebied verder gaan ontwikkelen en inrichten. 

Vorige week, in de week van de Schepping, is door diverse media aandacht gevraagd voor de schoonheid en zorg voor de schepping. Eén van onze speerpunten is Oog voor de Schepping waar we aangeven dat we verantwoord om moeten gaan met grondstoffen, energiebronnen en met de natuur. 

Woensdag jl. mochten we Biddag houden voor gewas en arbeid. Zeker op die dag hebben we mogen stilstaan bij het gegeven dat de wereld niet maakbaar is, maar dat we in alles afhankelijk zijn van God. Voor ons is onzeker wat de toekomst zal brengen. Dan kunnen er in het politieke leven zaken zijn waarbij we met succes mooie zaken mogen realiseren voor de inwoners van ons Zwartewaterland. 

Soms kan het ook zijn dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen. Hiervoor zullen we niet weglopen, maar óók die zaken mogen we voor Hem neerleggen. Hij staat overal boven, het loopt Hem nooit uit de hand!

Klaas Buitink
Burgerraadslid SGP