Afbeelding
Beeld: Google Streetview

Gemeente wil verzakt huis kopen en slopen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – De gemeente gaat een huis aan de Vaartweg kopen en slopen. Aan de overkant van Ter Wee gaat de gemeente een te verkopen nieuwe kavel ontwikkelen. De woning verzakte door de jaren heen, mogelijk door verkeerstrillingen. 

“We helpen de bewoner en tegelijk maken we de omgeving mooier en nog veiliger”, zegt wethouder Gerrit Knol.

De woning, staat aan de verkeerslus aan het begin van de Vaartweg. Omdat het knooppunt voorheen onder de provincie viel en nu onder de gemeente bleek verhaal halen lastig. “Wij nemen nu onze verantwoordelijkheid en steken de helpende hand uit”, aldus de wethouder. 

Het college en de bewoner hebben nu overstemming bereikt over verplaatsing van de woning naar de overzijde van Ter Wee. De gemeente koopt en sloopt het huidige huis. De kavel wordt gesaneerd. De woonbestemming verhuist vervolgens naar een nieuw perceel aan de overzijde van Ter Wee. Daar komt één vrijstaande woning. 


Mooier, veiliger, gezonder
Hiermee lost het gemeentebestuur meerdere knelpunten in een klap op. “Als de oude woning straks is gesloopt heeft het verkeer op het kruispunt Vaartweg – Ter Wee onbelemmerd zicht. Het wordt daar dus nog veiliger”, aldus de wethouder. “Ook ontstaat er een fraai zicht op de stadsrand van Hasselt om de Weede. En de nieuwe woning is verlost van verkeerslawaai en vieze lucht. We zorgen er bovendien voor dat deze een passend ontwerp krijgt op een passende plek komt.”

Om de nieuwe woning mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig. De gemeente gaat hier de omwonenden met inspraak nauw bij betrekken, om zo in een vroeg stadium rekening te kunnen houden met wensen, ideeën en mogelijke kanttekeningen.

Voor deze oplossing vraagt het gemeentebestuur een krediet aan de gemeenteraad. Dit is voor de aankoop, sloop en sanering. Deze kosten worden gedekt door het bestaande budget voor reconstructie van de Vaartweg en uit de opbrengst van de kavel. 

Er is de wethouder veel aan gelegen om deze kwestie goed op te lossen. “De discussie verder laten voortslepen is voor ons geen optie. Niemand zou dan tevreden zijn. We wilden samen met de bewoner tot een goede oplossing komen. Wij denken dat we er zo goed uit zijn gekomen. We kunnen weer vooruit kijken.”

Het voorstel komt op 10 december in de gemeenteraad.

Enrico Kolk