Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Hasselter Sinterklaas is op Pietenjacht gegaan

Algemeen

HASSELT - Een intocht in Hasselt: dat zat er dit jaar niet in. “En dat is lastig, want het is de mooiste dag van je hobby”, zegt de Hasselter Sinterklaas. “Maar als je ziet waarom we dat deden, dan kun je er wel overheen stappen.”

Een alternatief was er wel: een drive-thru op het industrieterrein, met zicht op de toren. Ook dat kon, door de extra regels in oktober, niet doorgaan. Toch blijft er wel wat te vieren. De Hasselter basisschoolkinderen krijgen deze week allemaal een chocoladeletter uitgereikt namens de Oranjevereniging, die verantwoordelijk is voor de intocht. En dan is er nog de Pietenjacht in Hasselt. Kinderen kunnen, naast het zoeken van de pieten, ook meedoen aan een fotowedstrijd, met het maken van een foto van het knutselen met het doeboek, van een versierd raam met de gluurpietjes of van de speurtocht zelf. Die foto kan tot vrijdag gemaild worden: sint@sinterklaashasselt.nl voorzien van naam en telefoonnummer. Zaterdag wordt de prijs uitgereikt.

Voor het eerst dit jaar duikt er een roetveegpiet op in Hasselt. “Je doet het voor de kinderen”, legt de Piet uit. “En die worden door de media en scholen opgevoed met roetvoegpieten.” De sociale media spelen daarin een grote rol. De archieffoto’s van de intochten in Hasselt verdwenen al van Facebook, uit voorzorg. Ook is de website sinterklaashasselt.nl weer in de lucht, om foto’s mét Zwarte Pieten te behouden.