Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bijna honderd jaar verschil op één foto

Algemeen

GENEMUIDEN - Tussen de oudste en de jongste zit bijna 100 jaar verschil. Mevrouw Van Rees-Naberman is 99 jaar oud en draagt op de foto haar achterachterkleinkind Chiel van der Steeg van twee maanden oud.

Van de familie Van Rees zijn nu vijf generaties in leven. Mevrouw Van Rees is met haar 99 jaar de oudste, gevolgd door haar zoon Jos van Rees, die 77 jaar is. Zijn zoon Girbe van Rees telt inmiddels 51 jaar. Zijn dochter Yasmin van der Steeg – Van Rees is 26 jaar oud en werd twee maanden geleden van haar zoon Chiel van der Steeg.

Moeder Van Rees is geboren op 7 juli 1924, als dochter van garagehouder Naberman in Genemuiden. Ze woonde haar leven lang in Genemuiden, maar verhuisde een anderhalf jaar geleden naar verzorgingshuis Hofje Wendakker in Heerde. “Een echte Gaellemuniger familie”, vertelt Jos van Rees. “Mijn moeder komt uit een gezin van acht kinderen, zij was de derde. En van die acht leven er nog twee.”

Op een vrijdagmorgen togen de generaties onlangs samen naar Heerde. “Met de kleine”, lacht Jos. “En daar hebben we een foto gemaakt met ons allen. Dat vond ik wel mooi, mijn moeder gaf hem een kushandje, dat is toch prachtig om te zien.”

Het is een unieke foto, weet hij maar al te goed. “Er zijn niet zoveel mensen die met het vijfde geslacht op de foto kunnen. Mijn moeder is jong getrouwd en ik was ook nog vrij jong.”

De familie Van Rees staat bekend vanwege de riethandel. Jos nam op 23-jarige leeftijd de boerderij van zijn vader over. “In de winter sneden we toen zelf al wat riet”, vertelt hij. Bij een grondverkoop aan de gemeente, besloot Jos zich meer op het riet toe te leggen. “Dus toen heb ik de handel uitgebreid tot wat het nu is.”

En ook dat gaat door in de generaties. “Ik heb het natuurlijk overgenomen van vader, mijn zoons hebben het ook weer overgenomen en van mijn oudste zijn er nu ook alweer twee zonen in het bedrijf.”

Enrico Kolk