Geen vergunning voor zonnepark

(door Enrico Kolk)

HOLTEN – Het geplande zonnepark bij Natuurboerderij Hogeboom komt er niet. De gemeenteraad besloot donderdagavond om geen ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Daarmee wordt ook het afgeven van een vergunning geblokkeerd.

“Wij zijn groot voorstander van het opwekken van duurzame energie, op welke manier dan ook”, zegt PvdA-fractievoorzitter Diederik Hoekman. Maar in dit plan vinden omwonenden dat zij onvoldoende zijn meegenomen, weet hij.

En toen de gemeenteraad onlangs geïnformeerd werd over de plannen, raakte Hoekman niet overtuigd. “Uit die avond hebben wij niet de indruk gekregen dat het gewenste percentage lokaal eigendom gehaald gaat worden. Het bleek dat inwoners eerst klant moeten worden bij de energiemaatschappij, voordat er een zonnepaneel gekocht kan worden. Onze conclusie is dan dat wij een zonnepark bouwen waar onze eigen inwoners niet van profiteren”, zegt hij.

En daarom is de PvdA geen voorstander van het zonnepark. “Met de weerstand uit de buurt in het achterhoofd kunnen wij daarom de verklaring niet afgeven”, besluit Hoekman.

Ooit, in 2019, werd de locatie van de boerderij van Hogeboom aangewezen als pilot door de gemeenteraad. “Het is bijna vijf jaar later, kun je dan nog spreken van een pilot? Wat ons betreft niet”, stelt BGZ-raadslid Kira Fijn. “Lokaal eigendom en participatie is door de raad zwaar aangezet. En borging van lokaal eigendom is een voorwaarde wat BGZ betreft. Dat is nu aan de voorkant niet geborgd. En ben je als overheid betrouwbaar wanneer je het proces vijf jaar lang laat voortduren, wetende dat wet- en regelgeving is veranderd?”

CDA-fractievoorzitter Rudi van Zandwijk spreekt van een ‘worsteling'.

Lees verder in De Stadskoerier Extra