Veengrond.
Veengrond. Foto: Aangeleverd

Lezing in de Veldschuur over bodemdaling en gevolgen hiervan

donderdag 9 februari 2023 20:00

ROUVEEN – Met een publiekslezing in de Veldschuur op donderdagavond 9 februari is er aandacht voor bodemdaling en gevolgen hiervan. De avond wordt verzorgd door Laurens Kaland en Goswin van Staveren van de provincie Overijssel.

“Noordwest Overijssel kent een groot veengebied. Een gebied waar organische grond aan het maaiveld of dicht aan het maaiveld ligt. In het veenweidegebied daalt de bodem met enkele millimeters per jaar. De bodemdaling komt voornamelijk door de afbraak van het veen. Het zorgt op termijn voor problemen voor onder andere de waterhuishouding, landbouw, ecologie en voor schade aan infrastructuur en bebouwing”, schrijft de Veldschuur in een persbericht.

“Ook zorgt de afbraak van veen voor uitstoot van broeikasgassen. De gevolgen van bodemdaling bepalen deels de toekomstige ontwikkelingen die in het gebied kunnen plaatsvinden. Maar hoe werkt bodemdaling precies? En wat is de situatie in de omgeving van het Staphorsterveld? Zijn er ook maatregelen te nemen tegen de afbraak van het veen? In deze lezing geven we je inzicht hierin.”

De avond start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). De avond bijwonen kan via opgave op www.veldschuur.net. De bijdrage voor de deelname is 10 euro en dat is inclusief koffie/thee en koek. “Met uw bijdrage ondersteunt u de educatieve activiteiten van de Veldschuur. Na afloop is er ruimte voor gezellig napraten onder het genot van een drankje”, is te lezen in het persbericht.

De winterverhalen en lezingen zijn een initiatief van de Gebiedsalliantie Samenwerking Olde Maten. Doel van deze avonden is de vele facetten van het gebied de Olde Maten & Zwartewatersklooster onder de aandacht te brengen bij een breder publiek.

Locatie