Een archieffoto van burgemeester Bilder in de raadszaal.
Een archieffoto van burgemeester Bilder in de raadszaal. Bas Wilberink

Burgemeester over kwestie wietplanten: 'Buitengewoon vervelend'

Algemeen

HASSELT - Burgemeester Eddy Bilder noemde de situatie van de weggehaalde medicinale wietplanten bij Hasselters Jan en Jannie van Raalte donderdagavond ‘buitengewoon vervelend’. “Het is mijn keuze niet geweest”, zei hij. “We hebben gedaan wat we konden om het in een andere richting te leiden. Maar het heeft geen resultaat gehad.”

De burgervader deed tijdens de raadsvergadering desgevraagd zijn verhaal over de kwestie, die in Hasselt maar ook ver daarbuiten veel commotie veroorzaakte. Vanuit de politiek hoorde hij destijds over de ‘dreiging van maatregelen’ omtrent de cannabisplanten bij de familie Van Raalte. Bilder ging vervolgens in gesprek met Jan en Jannie. “Ik heb op basis van het verhaal dat ze deelden, aangegeven dat dit wat mij betreft zou moeten kunnen. Maar dat ik er niet over ging. Ik heb gezegd dat ik me er voor zou inspannen dat het in deze situatie niet tot verdergaand handelen zou komen.”

Instructie Rijksoverheid

Bilder nam hierover contact op met de politie. “Daarbij hield de politie telkens weer, op verschillende niveaus, het verhaal dat wanneer er meldingen binnenkomen zij hebben te handhaven op basis van een instructie van de Rijksoverheid. Geen keuze, het is ook geen zaak waar je als burgemeester over gaat.”

Het was volgens Bilder in strijd met zijn gevoel over wat zijn rol in deze specifieke situatie zou moeten zijn. “Omdat ik vind dat de regels er wel zijn om te handhaven, maar dat je op bepaalde momenten ook moet kijken in hoeverre het gebruik van middelen tot handhaving in relatie staat tot het probleem dat bestreden wordt.”

Vervolgstappen

De gemeente heeft op allerlei fronten informatie ingewonnen over de kwestie, vervolgde de burgervader. “Het enige wat een burgemeester kan doen in een dergelijke situatie ligt bij de vervolgstappen. Wanneer de politie heeft opgetreden, kunnen er vervolgstappen worden genomen, waarbij een strafblad ontstaat en een huis wordt gesloten. Die bevoegdheid ligt wél bij de gemeente. Ik kan u vertellen dat ik daar natuurlijk geen gebruik van zou hebben gemaakt. De planten zijn wel vernietigd, maar de familie Van Raalte heeft geen aantekening op een strafblad.”

Bilder benadrukte nog dat in zijn ogen de familie Van Raalte bestaat uit 'twee goedwillende mensen die op een praktische wijze hebben geprobeerd een probleem op te lossen’. Ook zei hij dat het uitzonderlijk is dat de burgemeester zoveel uitspraken doet over het handelen van de politie. “Daar voel ik mij niet comfortabel bij”, gaf hij de raad mee. “Maar ik heb het gevoel dat ik onder deze omstandigheden wel eerlijk moet zijn.”