Marinus Burgmeijer in kunstgalerie De Diek
Marinus Burgmeijer in kunstgalerie De Diek Foto: Enrico Kolk

Kunstgalerie De Diek tien jaar: 'Wat heb ik nog te wensen?'

Algemeen

GENEMUIDEN – “Ik was als kind al vrij goed in tekenen en schilderen”, zegt kunstenaar Marinus Burgmeijer. Hij exposeert in zijn eigen ruimte, aan de Simondsstraat in Genemuiden. Een bijzondere ruimte: het oudste pand van Genemuiden. Inmiddels is daar tien jaar lang kunstgalerie De Diek gevestigd.

De moeder van Burgmeijer woonde vroeger in het kleine huis aan de Simondsstraat en overleed zo’n 11 jaar geleden. “Ik heb dit pand gedeeltelijk geërfd en gekocht. Nu kan ik continu exposeren en hoef ik niet meer te slepen met schilderijen.”

Op vrijdag en zaterdag is Burgmeijer meestal in het pand te vinden. Genemuidenaren hebben best wel last van drempelvrees, merkt hij. “Die denken dat ze ook iets moeten kopen als ze binnenstappen, maar dat hoeft niet.” In de zomermaanden is het vaak drukker: “Toeristen stappen hier toch iets makkelijker naar binnen.”

Gevuld

De galerie is flink gevuld met veel schilderijen. “Ik had al wel gedacht dat het zo vol zou komen”, lacht Burgmeijer. “Ik had al veel liggen toen ik hier kwam. Het nadeel van zoveel schilderen is dat je het niet kunt presenteren zoals je wilt, soms is het te dicht bij elkaar. Maar ik ben blij dat ik een galerie heb, wat heb ik verder nog te wensen?”

Achter veel schilderijen zit ook een verhaal, zegt de schilder, wijzend naar een plaatje van het centrum in Zwolle. “Ik loop elke morgen een uur rond, en liep eens bij de Bethelkerk richting de pont. Toen hoorde ik een slechtvalk die achter een spreeuw aanzat. Dan kun je natuurlijk een slechtvalk schilderen die een vogel pakt, maar dan krijg je weer zo’n gemaakt plaatje.”

Slechtvalken zitten vaak boven steden. “Wat als ik nou een toren schilder met zicht op de stad?”, vroeg Burgmeijer zich af. “Genemuiden vond ik niet zo mooi, dus toen heb ik gebeld of ik op de Peperbus mocht. Ik ben een paar keer naar boven gegaan en toen heb ik dit schilderij gemaakt. En het zit ‘m echt in de details: een man die aan het bellen is of de duiven op de grond, bijvoorbeeld.”

Burgmeijer kende altijd al een grote interesse in de natuur. “Als ik een bepaalde belevenis had in de natuur, dan kwam dat niet altijd goed over als ik dat vertelde. Ik ben toen meer vast gaan leggen wat ik beleefde in de natuur. De meeste schilderijen hier zijn ook van de natuur.”

Hij begon met de Nederlandse natuur, maar breidde dat ook uit naar uit buitenland. “Ik ben in Suriname en Peru geweest. En in februari was ik nog in Costa Rica, dat kon nog net voor corona. Naar aanleiding van zulke reizen maak ik dan schilderijen.”

Techniek

Hoeveel tijd dat in beslag neemt, is voor elk schilderij weer anders. “Ik gebruik de glaceertechniek, dat zijn lagen verf over elkaar. De onderlaag moet dan droog zijn voordat je verder kunt. Soms doe ik ook wel meerdere schilderijen tegelijk.”

De kunstenaar noemt het ‘toch wel een worsteling’ om altijd weer een mooi schilderij te maken. “Door middel van foto’s kun je composities maken die in je hoofd hebt. Maar het valt niet altijd mee om wat je in je hoofd hebt om te zetten op het doek.”

Burgmeijer deed het altijd naast zijn werk. “Ik hoefde er niet van te bestaan dus ik schilderde wat ik mooi vond. Als je ervan moet bestaan, dan ga je schilderen waar vraag naar is. Bij mij is het zo: vind ik het leuk om te schilderen, dan ga ik het schilderen.”

Af en toe doet hij tussendoor wel een opdracht. “Ik heb nu een opdracht van een jager”, vertelt Burgmeijer. Ook geeft hij schilderles, maar aanmelden daarvoor valt niet mee. Daarvoor is zelfs een wachtlijst. “Als je teveel les gaat geven, dan kom je aan schilderen niet meer toe. Maar kinderen lesgeven, dat zou ik bijvoorbeeld prachtig vinden.”

Kleurplaten

Omdat de kunstgalerie dit jaar tien jaar bestaat en kinderen daar toch bij te betrekken, heeft Burgmeijer een kleurplatenactie bedacht. Voor de drie mooiste kleurplaten is er een leuke verrassing.

Inleveren van de kleurplaat kan tot en met 24 oktober bij de galerie. De kleurplaten kunnen opgehaald worden tijdens de openingstijden.

De galerie is open op vrijdag van 14.00 tot 18.00 en van 19.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag is de galerie geopend van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur.