Rick Brink
Rick Brink Foto: Aangeleverd

Rick Brink digitaal te gast bij CDA

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Rick Brink als ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ was woensdag tijdens digitale ledenvergadering van het CDA Zwartewaterland te gast.

Vorig jaar juni is hij in een grote televisieshow van de KRO-NCRV verkozen als ‘ Minister van Gehandicaptenzaken’. Hij heeft een politieke achtergrond als gemeenteraadslid voor het CDA in de gemeente Hardenberg.

Als ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ werkt hij met een team van acht mensen om zijn plannen in beleid om te zetten. Brink memoreerde dat hij minister wil zijn voor alle mensen met een beperking, zowel mensen met een verstandelijke beperking als fysieke beperking. En wel voor alle generaties van jong tot oud. Als minister heeft hij een agenda opgesteld waarin zijn plannen staan

Als belangrijkste punten noemde Brink dat kinderen met een beperking zoveel als mogelijk gewoon naar de basisschool kunnen gaan in hun buurt. Daarnaast dat speelplaatsen zo worden ingericht waarbij de kinderen met een beperking ook kunnen meespelen met de andere kinderen. Daardoor zijn de kinderen ook onderdeel zijn van het normale sociale leven. Inmiddels zijn twaalf speelplaatsen ingericht die daaraan voldoen. Hij vatte dat samen onder het begrip ‘inclusieve stad’.

Hetzelfde beeld is van toepassing op de arbeidsmarkt. Een inclusieve arbeidsmarkt waarbij onder andere plaats is voor stageplaatsen van studenten met een beperking. Specifiek hiervoor is een stagedesk opgezet. Voor deze studenten is het een must om hun opleiding te kunnen afronden en vervolgens ook kans te maken op de arbeidsmarkt.

Vervolgens pleitte hij voor een andere beeldvorming in de media van mensen met een beperking waardoor niet de aandacht naar zijn of haar beperking uitgaat maar naar de talenten die ze bezitten. Om de positieve beeldvorming te beïnvloeden heeft Brink de ‘Koffer van Rick’ bedacht. Een database van Nederlanders met expertise of talent en met een beperking. Zo probeert hij de beeldvorming van de mensen met een beperking te kantelen door het accent leggen op hun talenten.

Ook ten aanzien van het onderwijs pleit hij zoveel mogelijk voor inclusief onderwijs, het passend onderwijs integreren waar het mogelijk is.

In het plan ‘Éen tegen eenzaamheid’ vraagt hij aandacht voor mensen met een beperking. Hij deelde mede dat een onderzoek wordt ingesteld naar eenzaamheid onder deze groep. De resultaten van dat onderzoek zullen onder de aandacht worden gebracht van de minister van Volksgezond en Welzijn.

Het coronavirus heeft ook een enorme impact onder de mensen met een beperking. In overleg met de betrokken bewindspersonen is een routekaart voor mensen met een handicap ontwikkeld. Die kan hen perspectief bieden waarbij onder andere de bezoekersregeling en hoe om te gaan met de dagbesteding van belang zijn. Een belangrijk aandeel heeft Rick Brink gehad bij het realiseren van een doventolk bij de persconferenties van Rutte.

Vervolgens heeft overleg met de branche van supermarkten plaats gevonden om het bezoek aan de supermarkt voor mensen met een visuele beperking onder begeleiding mogelijk te maken.

Bij Horeca Nederland heeft hij gepleit voor aandacht voor de ‘geleidelijnen’ voor de blinden die door het terrassenbeleid uit het zicht kwamen. “Het was een boeiende inleiding waarna met veel aandacht werd geluisterd en waarin de spreker ook inging op praktische vragen vanuit de vergadering”, aldus het CDA.