Afbeelding
Eigen foto

WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dalen

Algemeen

ZWOLLE - De WW-uitkeringen nemen in de maand september in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord iets sterker af dan landelijk, meldt het UWV. “Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen wel hoger.”

“De relatief grote bouwsector in de drie regio’s lijkt tot nu toe minder getroffen door de coronacrisis dan veel andere sectoren. De personeelstekorten van begin dit jaar namen weliswaar af, maar vakmensen in de bouw zijn nog steeds erg gewild”, aldus de uitkeringsinstantie. Specifiek in de Regio Zwolle verstrekt het UWV eind september 2020 7.050 WW-uitkeringen. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,5 procent (-409 uitkeringen). Dat is iets meer dan de landelijk afname van 4,5 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle is 11,8 procent, oftewel 744 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+19,3 procent).

Bouw

De bouw is relatief groot in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. “De sector lijkt tot nu toe minder getroffen door de coronacrisis dan veel andere sectoren”, stelt het UWV vast. “Door langlopende projecten reageert de bouw altijd pas laat op een economische omslag. In juni bleef het aantal banen van werknemers in de bouw dan ook vrijwel gelijk aan februari 2020. Verder was het aantal vacatures voor bouwberoepen redelijk stabiel in de eerste helft van 2020. Wel zorgt de coronacrisis – samen met de al bestaande stikstofproblematiek – ook hier voor onzekerheid en omzetverlies. De personeelstekorten van begin dit jaar zijn daardoor afgenomen. Toch zijn vakmensen nog steeds erg gewild in Overijssel en Gelderland Noord, zoals loodgieters, uitvoerders, elektriciens en bouwarbeiders afbouw.”