Sportclub Genemuiden won in 2005 onder trainer Gerry Hamstra de landelijke beker voor amateurs. Een van de hoogtepunten in de clubhistorie.
Sportclub Genemuiden won in 2005 onder trainer Gerry Hamstra de landelijke beker voor amateurs. Een van de hoogtepunten in de clubhistorie. Foto: Helmich Lubberts

De onderscheidende bijzonderheden van 90-jarig Sportclub Genemuiden

Sport

(door Gerard Meijeringh)

Sportclub Genemuiden bestond afgelopen donderdag maar liefst negentig jaar. Eerder was de planning om dit te vieren op 22, 23 en 24 oktober met tal van activiteiten, maar door het coronavirus was dat uiteraard niet mogelijk. Maar De Stadskoerier wil niet helemaal voorbij gaan aan deze mijlpaal. Wat maakt Sportclub Genemuiden zo bijzonder? Luuk Drost, Gerry Hamstra, Omar Kavak en Harm van de Belt geven de antwoorden.

Luuk Drost - Voorzitter Sportclub Genemuiden

“Genemuiden is een club met naam. Dat heeft deels te maken met de herinneringen. En het is een volksclub. Iedereen hoort erbij. De jeugd, de dames, de zaalvoetballers, de lagere senioren en spelers van het eerste elftal. Iedereen maakt deel uit van de familie. We doen het met elkaar. Niemand is belangrijker dan de club. En Sportclub is een vereniging met 1.200 leden, we staan ergens voor.”

Gerry Hamstra - Vier seizoenen hoofdtrainer bij Sportclub Genemuiden (2003 tot 2007), momenteel technisch manager bij SC Heerenveen

“Vanaf het moment dat ik Gert en Bert (Gert Eenkhoorn en Bep Visscher) ontmoette bij Van der Valk heb ik een link met Sportclub Genemuiden. Ik heb nog steeds contact met mensen van de club. Elk jaar kom ik nog langs op de Biestemerk. Elke keer als ik terugkom in Genemuiden, dan voelt dat als thuiskomen. Ik mag er nog steeds heel graag komen.”

“Genemuiden zit in m’n hart. Ik heb er een geweldige tijd gehad. Een club met een geweldige beleving. Altijd de grenzen willen verleggen. Dat past bij mij. Sportclub Genemuiden is een topamateurclub in alle facetten. Ik heb wel eens gezegd: Bij Sportclub Genemuiden stroomt er voetbal door de waterleiding. Iedereen is bezig met Sportclub Genemuiden. Dat is nog steeds het geval.”

Omar Kavak - Aanvaller Sportclub Genemuiden

“Wat Genemuiden zo bijzonder maakt? Het stadje zelf. De club, waar iedereen elkaar kent en waardeert. Met z’n allen hebben ze de club zover gebracht. Sportclub Genemuiden heeft grote spelers voortgebracht en er loopt altijd veel talent rond. De club heeft een mooi complex. Een prachtig hoofdveld. En uiteraard dat witte huisje waar je naar toeloopt en je omkleedt. Dat is zo mooi, dat zie je nergens. En het is een speciale club. We moesten eens een uitwedstrijd bij Ajax spelen. Er waren misschien zo’n twintig Ajax-supporters en wel zo’n driehonderd van Sportclub Genemuiden. Dat siert de club.”

“Je merkt dat elke club van Genemuiden wil winnen. Dan geven ze iets extra’s. Dat groen-witte shirt werkt als een rode lap op een tegenstander. Een bepaalde gezonde jaloezie. Sportclub Genemuiden staat voor mouwen opstropen en hard werken. Het is een club met heel warme mensen, die ook vragen hoe het met je gaat. En ook kritisch zijn. En dat siert ze. Eerlijk en correct. Goed is goed en niet goed is niet goed. Sportclub Genemuiden is een club van saamhorigheid. Ik woon in Zuidlaren en speelt nu voor het vijfde jaar bij Sportclub Genemuiden. Ik voel me geen speler van buitenaf. Ik voel me een Genemuidenaar.

Harm van de Belt - oud speler Sportclub Genemuiden, speelde 377 wedstrijden in de hoofdmacht

Sportclub Genemuiden is best een groot deel van m’n sportleven geweest. Wat altijd bijzonder is bij Sportclub Genemuiden zijn de kleedkamers bij het hoofdveld. Het witte huisje, dat zie je nergens. Ik heb er heel veel tijd doorgebracht. Echt iets speciaals. Ook speciaal was de twaalfde man. Bij uitwedstrijden trokken altijd veel supporters met ons mee. Daar waren de clubs blij mee, ze waren zeker van een grote toeloop. Wat ook mooi is, is dat families als Beens, Van Dalfsen, Van Dijk en Eenkhoorn hofleverancier waren bij de jeugdselecties en ook in het eerste. Onvoorstelbaar leuk. Ik heb tot mijn 21ste bij DESZ gespeeld. Bij DESZ stond de tijd stil. Bij Genemuiden was het streven om zo hoog mogelijk te voetballen. Dat is nog steeds het geval en dat siert de club. Er lopen altijd mensen met visie die bepaalde doelen nastreven. Eigenlijk vind ik dat Sportclub een klasse hoger hoort te voetballen. Mijn advies is om te proberen dat na te streven.”

Dat groen-witte shirt werkt als een rode lap op een tegenstander

Gerard Meijeringh