Afbeelding
Foto: Annie Spratt via Unsplash

Van Gijssel roept op om mee te doen aan onderzoek

Algemeen

HASSELT – Huisarts Erik van Gijssel roept mensen op om mee te doen met een onderzoek naar ‘zelfcompassie in coronatijd’. Dat wordt uitgevoerd vanuit de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Centrale vragen in het onderzoek: Hoe verhoud je je tot jezelf en tot je eigen emoties? Hoe kijk je naar het lijden dat jouzelf of anderen treft? En hoe heeft dat te maken met hoe je kijkt naar de wereld en naar God of dat wat je heilig is? 

Prof. dr. Hanneke Schaap-Jonker, tevens rector van het Kennisinstituut christelijke ggz, heeft de leiding over het onderzoek. “Voor veel mensen zorgt de coronacrisis – en de tweede golf - voor stress, angst, onzekerheid, verdriet, pijn, machteloosheid en soms zelfs wanhoop. Welke emoties de boventoon voeren, is voor iedereen weer anders. Maar voor iedereen geldt: de crisis doet iets met je gevoelsleven en de manier waarop je in het leven staat, net als andere ingrijpende gebeurtenissen of situaties’, zegt zij daarover.

Inmiddels hebben al bijna 1000 mensen meegedaan aan het onderzoek, maar de groep die ernstige verliezen heeft geleden door corona en of zelf ziek is geweest, is ondervertegenwoordigd. “Daarom zoeken we op dit moment juist deelnemers die in ernstiger mate geleden hebben aan corona. We hopen dat zij de moed en energie kunnen vinden om de online vragenlijst in te vullen. Je levert daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling van kennis die van belang is voor de geestelijke gezondheidszorg en zorg na crises.”

Meedoen kan via vu.nl/zelfcompassie.

Enrico Kolk