Blauw = windmolens, geel = zonnepanelen
Blauw = windmolens, geel = zonnepanelen Beeld: Gemeente Zwartewaterland

Hier gaat de gemeente kijken naar mogelijkheden voor windmolens en zonnepanelen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Als zoekgebieden voor het plaatsen van windmolens heeft de gemeente het gebied ten oosten van Zwartsluis en het buitengebied van Hasselt (naast Genne) aangewezen. Daarnaast heeft het college vier zoekgebieden aangewezen voor het plaatsen van zonneparken. Dat zijn de Kamperzeedijk, Genne-Overwaters en de gebieden waar de gemeente ook zoekt naar mogelijkheden voor windmolens. Volgende week donderdagavond spreekt de raad erover.

Dat het zoekgebieden zijn, betekent dat de gemeente in die gebieden gaat zoeken naar de mogelijkheden. “Het betekent niet dat in deze zes gebieden per definitie iets gaat gebeuren”, zegt wethouder Harrie Rietman. “Maar onze eerste zoekopdracht richt zich hierop.”

Conform het bod dat de gemeente deed in de Regionale Energie Strategie (RES) moet de gemeente in 2030 in totaal 50 hectare zonnepanelen, vijf windmolens en 80.000 zonnepanelen op daken hebben aangelegd.

Of een equivalent daarvan, benadrukt Rietman. “Het kan zijn dat mensen zeggen ‘we hebben liever een extra windmolen en minder zonnepanelen’. Het staat of valt met draagvlak.”Het zal dan ook niet zo zijn dat de eerste windmolens volgende week al geplaatst worden. “We gaan het gesprek aan met de bevolking”, zegt hij. “Als wij denken dat we met negentien raadsleden en en college wel even kunnen bepalen waar de windmolens en zonnepanelen moeten komen, dan weet je zeker dat je de weerstand al gecreëerd hebt.”

Lees verder in de krant van deze week.