Afbeelding
Foto: Amanda Belec via Unsplash

College noteert verbeterpunten voor huisbezoekproject

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - “Bij een vervolg zullen er kleinere groepen aangeschreven worden, waardoor de gesprekken op korte termijn ingepland kunnen worden.” Dat verbeterpunt noteert het college over de huisbezoekprojecten in Genemuiden.

De huisbezoeken aan 80-jarigen krijgen een vervolg. Ouderen waarderen het project, dat veel belangrijke informatie oplevert, zo is gebleken uit de evaluatie. ”De helft van de mensen krijgt een doorverwijsadvies, maar dat wordt vaak niet opgevolgd”, weet wethouder Gerrit Knol. ”Met een stukje nazorg kunnen we daar wat aan doen.” Dat vinden de professionals ook: “Het proces van doorverwijzing moet geoptimaliseerd worden. Nu ligt het initiatief bij de oudere zelf, waardoor het vrijblijvend is.”

Het bereik van het huisbezoekproject is 41 procent van de ouderen, waarvan ongeveer de helft gehuwd is en de andere helft alleenstaand. “Dit is hoger dan het huisbezoekproject uitgevoerd door vrijwilligers in 2011”, schrijft het college. Toen was het bereik 25 procent in de kern van Genemuiden.

“De bezochte ouderen waarderen de een-op-een aandacht”, wordt de mening van de ouderen over het project omschreven. “Ze vinden het fijn dat er op deze manier naar hen wordt omgekeken.”

De ouderen geven ook aan dat zij de weg weten te vinden bij een hulpvraag, daarbij noemen ze vaak de Meente of de gemeente. “De informatievoorziening vanuit de gemeente over langer thuis wonen is voldoende”, constateert het college. Wel valt er nog iets uit te leggen: “Vooraf is niet duidelijk waar het huisbezoekproject voor is”, wordt genoemd bij de mening van de ouderen.

Vooraf werd een toename van Wmo-aanvragen verwacht. Bij deze pilot is daar nog geen sprake van geweest. Op termijn kan het huisbezoekproject volgens betrokken medewerkers van de gemeente bijdragen aan een kostenvermindering binnen het sociaal domein. “Nu moet er vaak nog ingezet worden op zware zorg, maar door eerder te signaleren kan dit voorkomen worden”, stellen de professionals, die over het algemeen tevreden zijn. “Dit huisbezoekproject levert veel informatie op over de ouderen in de gemeente.”