Afbeelding
Aangeleverd

Begin 2021, anders!

Partnerbijdrages

Het nieuwe jaar biedt voor veel mensen ook wederom een schone lei. Veel rokers besluiten op 1 januari te stoppen met roken mensen die graag willen afvallen kiezen ook 1 januari als startdatum. Het is natuurlijk enkel iets mentaals, maar het helpt mensen toch met het bereiken van de gestelde doelen. 1 januari is inmiddels al lang verstreken, maar het is nooit te laat om te beginnen met veranderingen! Deze veranderingen hoeven uiteraard niet per se gezondheidsgerelateerd te zijn maar kunnen ook betrekking hebben tot je mindset of gedragingen. Omdat koken in iedereens leven vrij centraal staat, vertellen we je in deze blog hoe je in 2021 je kookgedrag op een positieve manier kunt beïnvloeden!

Kookgedrag veranderen

Door je kookgedrag te veranderen, verander je in principe iets aan je dagelijkse gang van zaken. Het veranderen van het kookgedrag heeft dan ook invloed op je volledige daginvulling. Als je bijvoorbeeld besluit meer tijd te steken in het bereiden van je voedsel, dan moet je hier ook tijd voor uittrekken. Je kunt het kookgedrag op diverse manieren beïnvloeden. De meest voorkomende manier van een verandering in het kookgedrag is het gezonder leren koken dan voorheen. Door gezonder te koken, zal ook je gezondheid op een positieve manier beïnvloed worden. Het daadwerkelijk consistent gezonder koken is echter lastiger dan het klinkt. Dit komt omdat we veelal vasthouden aan één keuken en binnen de keuken van één land zijn de gezonde mogelijkheden vaak vrij beperkt. Het is daarom aan te raden dat als je gezonder wilt gaan koken, je ook gevarieerder gaat koken. Door jezelf meerdere keukens eigen te maken, kun je uit alle diverse keukens de gezonde recepten kiezen en deze bereiden. Zo behoud je de variatie in het voedsel en kun je wel iedere dag een gezonde maaltijd op tafel zetten! Een keuken waar je misschien niet als eerste aan denkt als het om gezond eten gaat, is de Surinaamse keuken! 

Gezond uit de Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken wordt niet snel geassocieerd met gezond eten omdat een groot deel van de Surinaamse recepten een relatief zoete smaak hebben. Wara in veel keukens een zoete smaak gerealiseerd wordt door het gebruik van veel suiker, is dit in de Surinaamse keuken echter niet het geval. De zoete smaak wordt gerealiseerd door het diverse kruidengebruik in deze keuken en is dus zeker niet ongezond van aard. De Surinaamse keuken kent haar gezondheid voornamelijk in enkele Surinaamse producten die in de keuken gebruikt worden. Het gaat hierbij dan met name over de groenten die gebruikt worden. De meeste Surinaamse groenten zijn veel voedzamer dan de reguliere Nederlandse varianten van de groenten. Enkele bekende Surinaamse groenten zijn de Klaroen, sopropo en de antroewa. Dit zijn stuk voor stuk groenten met een enorm hoog ijzergehalte. Het ijzergehalte in deze groenten ligt stukken hoger dan Nederlands’ meest ijzersterke groenten.