Afbeelding

Raadscolumn Christenunie: ‘Het jaar 2021’

Politiek

Een paar weken geleden zijn we samen het jaar 2021 ingegaan en hebben wij het jaar 2020 achter ons gelaten. Een bewogen jaar voor ons allen, maar speciaal voor de mensen die een naaste of vriend hebben verloren. De Covid-19-maatregelen zorgen er nog steeds voor dat ons dagelijks leven er heel anders uitziet. Op visite gaan, een verjaardagsfeest geven of een andere blijde gebeurtenis vieren, gaat helaas niet of het gaat heel anders dan we zouden willen.

Wij hopen dat het jaar 2021 een positieve verandering op gang brengt en dat ons sociale leven weer meer inhoud krijgt.

Toch hebben wij het afgelopen jaar ook iets moois ontdekt: dat met creativiteit nog steeds heel veel mogelijk is. Want wie had vorig jaar gedacht dat we als gemeenteraad digitaal zouden gaan vergaderen en dat burgers die iets op het hart hadden via Zoom hun inspraak konden hebben?

Wie had gedacht dat onze plaatselijke bedrijven zo snel zouden omschakelen naar een bezorgservice aan huis? Niet alleen de supermarkt, maar ook de horeca, bakker, slager, groenteboer en zoveel andere ondernemers brengen dagelijks hun waren bij de mensen aan de voordeur.

Bijna alle kerken verzorgen online kerkdiensten, die via internet of kerkradio meegemaakt kunnen worden. Een noodoplossing, maar toch prachtig dat dit dankzij de huidige technische middelen mogelijk is.

Het jaar 2021 is ook het jaar van de verkiezingen op D.V. 17 maart. Ook die zullen dit jaar anders georganiseerd worden. Er zijn nog geen beslissingen genomen, maar waarschijnlijk worden de verkiezingen verspreid over meerdere dagen. Ook bestaat de kans dat het schriftelijk stemmen wordt ingevoerd, met het doel het democratisch recht zo goed mogelijk te organiseren. Want het is nog steeds een recht om te mogen stemmen en het is nog steeds belangrijk dat dit in alle vrijheid gedaan kan worden.

Het zal u niet verbazen dat mijn stemadvies ChristenUnie is. Wij zijn ervan overtuigd dat de samenleving anders is bedoeld. Dat wij zijn gemaakt om naar elkaar en naar Gods schepping, en dus de wereld om ons heen, om te zien. Om te ‘kiezen voor wat écht telt’.

Natuurlijk kan ik nog veel meer over ons partijprogramma vertellen, maar ik houd het liever bij een algemeen advies: Maak gebruik van uw stemrecht en laat uw stem niet verloren gaan. Verdiep u in de onderwerpen die voor u belangrijk zijn en vind de partij die uw standpunten het beste verwoordt en in de praktijk brengt. Zo kunt u weloverwogen uw stem uitbrengen op 17 maart.

Ik wens u alle wijsheid toe bij het maken van uw keuze.

Hartelijke groet,

Klaas van Olst
Raadslid ChristenUnie Zwartewaterland