Afbeelding
Beeld: Unsplash

Aantal positief getesten daalt fors

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Het aantal geconstateerde coronagevallen in de gemeente is fors gedaald. 43 mensen werden in de afgelopen week positief getest, de week ervoor waren dat er 71. De aantallen per kern heeft burgemeester Bilder, die donderdagavond weer te horen was op ZwartewaterFM, niet paraat.

“Het aantal mensen dat zich heeft laten testen is ook wat lager”, meldt Bilder. In Hasselt is wel een stijging in het aantal positieve testuitslagen vastgesteld. De meeste mensen met het coronavirus onder de leden vallen in de categorie van 21 tot en met 40 jaar.

Hij heeft zorgen over de zogeheten ‘Britse variant’ van het virus. “Deze cijfers geven niet het blije gevoel dat je erbij zou willen hebben, want er zijn zorgen over wat ons nog boven het hoofd hangt. De variant uit Engeland gaat bij ons naar alle waarschijnlijkheid ook een rol spelen”, verwacht Bilder. “En dan zullen de aantallen weer stijgen. Deze week is er dus een gunstige ontwikkeling, maar het heeft iets van stilte voor de storm in zich.”

Voorzover bekend is de virusvariant nog niet opgedoken in Zwartewaterland. “Gelukkig nog niet”, zegt de burgervader. “Maar het kan zomaar een keer het geval zijn. En als dit gebeurt, dan ga ik er vanuit dat die kennis met mij gedeeld wordt, als die er is. Want dan moeten we allemaal in een veel waakzamer stand dan nu.”

De berichten over de clusterbesmetting in de Meente, die achteraf onjuist bleken te zijn, komen volgens de burgervader op het conto van de GGD. “We hebben gesignaleerd dat er berichtgeving is geweest, die achteraf niet overeenstemde met werkelijkheid. De GGD heeft andere informatie verstrekt dan het geval blijkt te zijn.”

Voor de aanscherping van de maatregelen, waaronder de zogenoemde avondklok, verwijst Bilder naar Rijksoverheid.nl, in het geval van onduidelijkheid. “Er wordt dringend geadviseerd om niet meer dan één persoon van 13 jaar en ouder per dag te ontvangen en ook maximaal één keer per dag op bezoek te gaan”, somt de burgemeester de maatregelen op.

Voor uitvaartdiensten, die plaatsvinden na zondag, mogen maximaal 50 mensen worden uitgenodigd. Vanaf zaterdag moet iedereen tussen 21.00 en 4.30 uur binnenblijven. Op die laatste regel zijn wel uitzonderingen, die zijn te vinden op Rijksoverheid.nl. “En hebben mensen dan toch nog vragen, dan kunnen ze zich melden bij de gemeente”, legt Bilder uit.

Daarop wordt gehandhaafd, waarschuwt hij. “Het is natuurlijk niet mogelijk om op alle plaatsen tegelijk aanwezig te zijn. Maar de lijn is wel dat er op wordt gehandhaafd.” Wie toch een ommetje maakt en aangehouden wordt, krijgt meteen een boete. “Hou je eraan”, roept Bilder op. “Niet alleen vanwege het proces-verbaal, maar ook vanwege de noodzaak.”

Het valt hem de laatste tijd op dat het druk is op de weg. “In principe werkt iedereen thuis”, stelt hij. “Ik denk dat de noodzaak om buiten de deur te werken nu anders beleefd wordt dan in maart. Mensen moeten zich afvragen of ze nu echt voor het werk dat zij doen de weg op moeten.”

Hij denkt dat mensen er verstandig aan doen om te luisteren naar wat er gezegd wordt. “Je kunt er je eigen opvatting en eigen gedachte over hebben. Maar om deze crisis te boven te komen, kunnen we maar beter doen wat ons gevraagd wordt.”

Enrico Kolk