Afbeelding
Aangeleverd

Woning bezichtigen: hier moet je op letten

Partnerbijdrages

Wil je verhuizen en heb je een woning gevonden die past bij je wensen en eisen? Vraag dan snel een bezichtiging aan bij de makelaar, zodat je met eigen ogen kunt zien of het huis je bevalt. In dit artikel omschrijven we waar je allemaal goed op moet letten tijdens die bezichtiging. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt, dat levert je alleen maar voordeel op.

Weet vooraf wat je budget is

Verhuizen kost natuurlijk geld. Daarom is het belangrijk om eerst te kijken hoeveel je eigenlijk kunt betalen voor die nieuwe woning. Het grote voordeel is dat de hypotheekrente tegenwoordig zo laag is. Daardoor zijn je maandlasten een stuk lager dan pakweg tien jaar geleden. Zorg ervoor dat je voor de bezichtiging weet wat je aankoopbudget is en houd daarbij ook rekening met eventuele verbouwingen en kosten koper. Die moeten ook allemaal betaald worden.

Win informatie in over de woning

Mochten er eventuele gebreken bekend zijn, dan wil je die vooraf weten, voordat je een bod doet op het huis. Dit heeft immers invloed op de prijs die je ervoor wilt betalen. Dat geldt ook voor de hoogte van het energielabel dat de woning heeft. Misschien willen de huidige bewoners nog een half jaar of langer in de woning blijven wonen, omdat hun nieuwbouwhuis nog niet af is. Dat soort dingen wil je natuurlijk vragen tijdens de bezichtiging.

Doe onderzoek naar de buurt

Wie worden eigenlijk je nieuwe buren? Stel je voor dat je het huis al gekocht hebt en je komt erachter dat er een gezin met drie kleine kinderen naast je woont, waar uiteraard wat lawaai vandaan komt als ze aan het spelen bent. Als jij vaak nachtdienst hebt en overdag moet slapen, is dat geen goede combi. Daarom is het goed om vooraf te onderzoeken in welke buurt je komt te wonen en wat de geschiedenis van de straat is. De buren zullen ook ongetwijfeld nieuwsgierig zijn naar jou, dus dat gevoel is wederzijds.

Bepaal of de woning levensloopbestendig is

Nu je nog relatief jong en fit bent, kun je makkelijk naar boven. Maar hoe zit dat wanneer je ouder wordt? Is de woning geschikt om ook op latere leeftijd te blijven wonen? Misschien moeten er wel allerlei aanpassingen gedaan worden. Bijvoorbeeld een traplift die je veilig omhoog en omlaag brengt. In bepaalde gevallen is er subsidie of een vergoeding mogelijk voor zo’n traplift en andere aanpassingen die de woning levensloopbestendig maken. Er is dan wel altijd een medische indicatie van een arts nodig. Informeer bij de gemeente naar de eventuele mogelijkheden.

Als je rekening houdt met deze punten, haal je flink wat informatie op tijdens de bezichtiging. Succes!