Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Genemuiden is een coronabrandhaard: meer dan 100 coronagevallen in 10 dagen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Dat de zogeheten Britse variant van het coronavirus is aangespoeld in Zwartewaterland, dat is met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen. Dat merkte burgemeester Eddy Bilder op tijdens de wekelijkse corona-update op ZwartewaterFM. Vooral in Genemuiden waart het virus flink rond. 

In de achterliggende tien dagen werden er in Genemuiden 106 mensen positief getest, in Hasselt 32 en in Zwartsluis 28. Daarmee is Genemuiden wel een brandhaard te noemen. “We hebben grote zorgen”, zegt Bilder. De situatie leidt ertoe dat er extra maatregelen genomen moeten worden. “Er moet wel een tandje bij.”

Mensen die in aanraking zijn geweest met iemand die corona heeft, moeten zich niet alleen direct laten testen, maar ook na vijf dagen. Samen met OK Vitaal en de GGD kijkt de gemeente naar de mogelijkheden om de testcapaciteit in Genemuiden te vergroten.

“We willen het eenvoudiger en betaalbaarder maken”, merkt Bilder op. “We willen het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen om zich te laten testen. Want als we nu niet heel goed opletten, dan zijn de aantallen volgende week weer verdubbeld.”

Meer dan 800 mensen lieten zich in de afgelopen week al testen. “Het is goed dat mensen zich bij twijfel laten testen”, aldus Bilder. “Maar het geeft ook wel iets aan.” De mensen die een positieve uitslag kregen, zitten veelal in de categorie van 0 tot 20 jaar en van 41 tot 60 jaar.

Veel coronabesmettingen vinden volgens Bilder plaats in familieverband. “Maar het gebeurt ook bij een aantal bedrijven.” Hij roept op om de contactmomenten zoveel mogelijk te beperken, omdat veel mensen in een thuissituatie het virus oplopen.

Verkiezingen

“Het is reëel dat mensen zorgen hebben over verkiezingen”, stelt Bilder. “Maar die zijn zo zorgvuldig mogelijk voorbereid. Er geldt éénrichtingsverkeer in de stembureaus, er zijn kuchschermen en er is voor iedereen een rood potlood.”

Voor mensen die kwetsbaar zijn, is er de mogelijkheid om op 15 en 16 maart te stemmen. Dat is bedoeld mensen die bezorgd zijn over hun gezondheidsrisico’s. “Maar dat is een keuze die je zelf moet maken”, zegt Bilder, die erop wijst dat niemand, die op die dagen wil stemmen, teruggestuurd wordt. 

Daarnaast kunnen mensen van 70 jaar of ouder per post stemmen en zijn er extra mogelijkheden om bij volmacht te stemmen.

Enrico Kolk