Afbeelding
Foto: Kelly Sikkema via Unsplash

GGD breidt quarantaine-advies voor Genemuiden uit

Algemeen

GENEMUIDEN - Het quarantaine-advies, dat de GGD afgeeft, wordt uitgebreid voor specifiek Genemuiden. “Om het aantal besmettingen in Genemuiden snel verder terug te dringen, vragen we ook aan huisgenoten van nauwe contacten om in quarantaine te gaan”, zegt Gonnie van Kranenburg, projectmanager team Corona van GGD IJsselland.

Landelijk is de stelregel dat alléén nauwe contacten van iemand die positief getest is, in quarantaine gaan. Dat verandert nu voor Genemuiden. “Bijvoorbeeld als een kind of huisgenoot in contact is geweest met iemand met corona, dan ga je zelf ook in quarantaine”, legt Van Kranenburg uit. “Je mag uit quarantaine wanneer je kind of huisgenoot negatief is getest.”

Nauwe contacten worden door het RIVM als volgt gedefinieerd: Personen die in totaal (binnen 24 uur) langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter afstand contact hadden met de positief geteste persoon tijdens diens besmettelijke periode. In omstandigheden waarbij er een hoogrisicoblootstelling was van korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact zoals zoenen) wordt deze persoon ook als ‘overig nauw contact’ beschouwd. 

Ook mensen die een melding vanuit de app CoronaMelder hebben gekregen worden als nauwe contacten beschouwd.

 

Enrico Kolk