Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Hanzestad Hasselt Marketing neemt innen liggeld over van TIP

Algemeen

HASSELT/GENEMUIDEN - TIP Hasselt is niet langer verantwoordelijk voor het innen van liggeld. Sinds gisteren doet Hanzestad Hasselt Marketing dat. In Genemuiden neemt de stichting ‘t Olde Staduus het innen van liggeld over.

De gemeente wil geen dingen doen die de samenleving zelf kan, of die andere partijen beter kunnen doen. In overleg met lokale maatschappelijke organisaties is daarom besloten een aantal taken en verantwoordelijkheden rondom de passantenhavens zoals het innen van liggelden, over te dragen. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan de samenleving en worden ingezet voor meer leefbaarheid en reuring in de kernen. Wethouder Maarten Slingerland: “Ik ben verheugd dat de lokale organisaties dit oppakken. Opnieuw laten inwoners zien dat ze echt van toegevoegde waarde willen zijn voor hun kern. Gemeenschapszin is daarbij de belangrijkste drijfveer.” 

Per 1 april 2021 heeft de gemeente de taken en verantwoordelijkheden rondom de passantenhaven officieel overgedragen aan de lokale organisaties in Genemuiden. In Hasselt en Zwartsluis zijn lokale organisaties al een aantal jaren verantwoordelijk voor de inning van liggelden en het gastvrij welkom heten van passanten in de havens. 

Stichting ’t Olde Staduus geeft invulling aan de dagelijkse organisatie van de passantenhaven. Alle toeristen krijgen in ’t Olde Staduus een warm ontvangst. Vrijwilligers van ’t Olde Staduus innen liggelden, maken het sanitair schoon en zorgen er onder andere voor dat de passanten een gastvrij welkom krijgen. Daarnaast maken ze jaarlijks alle steigers grondig schoon. Tip Genemuiden, Watersportvereniging Genemuiden (WSV), Hengelsportvereniging Genemuiden (HSV) en Stichting de Vijf Gebroeders denken mee over de manier waarop het ontvangst van passanten en de leefbaarheid in het havengebied kan worden verbeterd.

In Hasselt ontvangen de vrijwilligers van Hanzestad Hasselt Marketing de passanten in de passantenhaven. Passanten kunnen aanmeren aan de steigers aan het Zwarte Water en, mede door de inzet van vrijwillige brugwachters, de grachten invaren. In de grachten kunnen de passanten rustig liggen. Naast het innen van liggeld informeert Hanzestad Hasselt Marketing de passanten over de stad en bieden ze een gratis informatiepakket aan. 

De stichting Recreatiecentrum Zwartewater beheert al vele jaren de ligplaatsen in Zwartsluis. De stichting draagt vanuit haar maatschappelijke doelstelling, een aantrekkelijk Zwartsluis, bij aan Sluuspoort en (maritieme) evenementen. De havenmeesters, in dienst van de stichting, zorgen dagelijks voor een hartelijk welkom van de vele vaargasten. 

“De uitdaging is om zoveel mogelijk passantenplekken beschikbaar te hebben in het seizoen”, volgens de gemeente. “Dit bereiken ze onder andere door het inzetten van ligplaatsen van vaste liggers, die zelf andere delen van Nederland ontdekken. Door de combinatie met de 280 vaste ligplaatsen is er vrijwel altijd een ligplaats te vinden in of in de nabijheid van het centrum. Actuele inzichten in bezetting is daarbij van belang. Een havenmanagementsysteem gaat de havenmeesters in de nabije toekomst helpen.” Ook wordt vanuit de leefbaarheidsplannen in Zwartsluis gewerkt aan realisatie van extra aanlegplaatsen.

Afbeelding

Enrico Kolk