Afbeelding

Zes Zwartewaterlanders laten zich omscholen via Groei Vooruit

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – Negenentwintig mensen uit Zwartewaterland dienden een aanvraag in voor loopbaangesprekken. Zes inwoners zijn bezig met omscholing, via Groei Vooruit.

Dat is onderdeel van ‘Upgrade jezelf Regio Zwolle’ en biedt inwoners van Regio Zwolle tijdens de coronacrisis gratis persoonlijke loopbaancoaching en daarmee kans op een betere Voor wie om- of bijscholing nodig heeft, betaalt Groei Vooruit die scholing.

Evelien Antes uit Hasselt is een van de voorbeelden. Zij kon na haar studie Diermanagement en een periode als medewerker belastingen lange tijd geen betaald werk vinden. Ze laat zich nu omscholen tot medewerker kinderopvang niveau 3 om straks op een ‘groene’ buitenschoolse opvang aan de slag te kunnen.

“Hoewel het een tijd geleden is dat ik in de schoolbanken zat, verwacht ik geen moeite te hebben om weer aan de studie te moeten”, zegt Antes. “Ik hou van lezen, ik heb een brede basiskennis en ik verwacht dat het praktische van het mbo me goed ligt. En mijn levenservaring zal ook wel helpen. Ik verwacht dat het wel goedkomt.”

Corona heeft de arbeidsmarkt op z’n kop gezet, volgens de gemeente. Daarom is er in Regio Zwolle, waar Zwartewaterland onder valt, steun voor mensen die zich willen blijven ontwikkelen om hun kansen op werk te vergroten: Groei Vooruit. “Dit is een mooie kans voor onze inwoners die met werk op een dood spoor zitten”, zegt wethouder Gerrit Knol.

En dat voorziet duidelijk in een behoefte, bleek uit een eerste proefperiode waarin individuen zich konden melden bij Upgrade jezelf. Meer dan 1.400 inwoners van de Regio Zwolle hebben zo de weg naar hulp gevonden. 

Met zes omscholers en 29 aanvragen zit Zwartewaterland in de middenmoot in de regio. ‘We zien het aantal aanmeldingen vanuit Zwartewaterland dan ook graag verdubbelen”, zegt Knol. “Daarom doe ik een oproep. Heb je problemen met werk? Kijk dan eens op groeivooruit.nl! Zit er iets voor je bij? Meld je dan aan! Zo vergroot je je kans op werk en meedoen.”

Groei Vooruit is een initiatief van een brede samenwerking van twintig regiogemeenten, vier provincies, het Rijk, werknemers- en werkgeversorganisaties, vakbonden, onderwijs en het UWV Werkbedrijf. 

Voor werkgevers zijn er ook mogelijkheden. Zij kunnen, eventueel samen met andere bedrijven, groepen werknemers aanmelden voor loopbaantrajecten via Upgrade jezelf Regio Zwolle. Ook ZZP-ers kunnen zich voor een loopbaantraject aanmelden via Upgrade jezelf Regio Zwolle

Enrico Kolk