Afbeelding
stockfoto

Maarten Lutherschool stelt plein open omdat er ‘weinig speelmogelijkheden’ zijn in de buurt

Algemeen

GENEMUIDEN – Het schoolplein van de Maarten Lutherschool is tot 1 juli buiten de schooltijden open om te spelen. De Maarten Lutherschool en de gemeente Zwartewaterland hebben tot deze proef besloten omdat er weinig speelmogelijkheden zijn in de kern van Genemuiden en Genemuiden Noordoost. 

“De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en de straten zijn smal met geparkeerde auto’s”, volgens de gemeente. Na deze periode kijken gemeente, de Maarten Lutherschool en de buurt of het schoolplein permanent open kan blijven. Wethouder Maarten Slingerland: “Ik ben erg blij met de samenwerking met de Maarten Lutherschool. Ik hoop dat kinderen uit de buurt, en ook hun (groot)ouders veel plezier beleven aan de extra speel- en beweegruimte.”

Ook de Maarten Lutherschool is positief over de samenwerking. Interim-directeur Gijs van den Brink: “We willen graag meewerken aan een openstelling van het schoolplein. Buitenspelen heeft een positieve uitwerking op de ontwikkeling van kinderen. We willen de kinderen uit onze buurt graag verwelkomen op ons plein en natuurlijk ook op onze school!”

De proef loopt van 1 mei 2021 tot 1 juli 2021. Na deze datum wordt de pilot samen met de school en de buurt geëvalueerd. Wanneer de ervaringen positief zijn, is het denkbaar dat het schoolplein definitief openblijft. 

De Maarten Lutherschool en de gemeente Zwartewaterland hebben wel voorwaarden gesteld. Zo moet het schoolplein netjes blijven. Daarnaast moeten de gebruikers van het schoolplein ook zorgvuldig omgaan met de eigendommen van de school. “Een aantal buren van de school heeft al aangegeven dat zij graag een oogje in het zeil houden”, geeft Slingerland aan. Hij is erg te spreken over deze medewerking. “Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de kinderen uit deze wijk een extra speelplek krijgen.” 

De gemeente Zwartewaterland gaat in de komende jaren aan de slag om de openbare ruimte aantrekkelijker in te richten voor zowel jong als oud. Het buitenruimteplan geeft de gemeente houvast in het (her)inrichten van onder andere sport- en speelvelden, sport- en beweegroutes, honden uitlaatroutes en speelveldjes voor honden. Slingerland: “Ook kijken we naar ontmoetingsplekken, vaak in combinatie met speel- en sportveldjes. Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat het ook voor bijvoorbeeld (groot)ouders een uitje wordt om naar de speeltuin te gaan. Om die reden zijn we ook in gesprek gegaan met de Maarten Lutherschool.” 

Enrico Kolk