Afbeelding
Bas Wilberink

Politie verspreidt (deels) nepnieuws op Facebook

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - “Let op, even aanpassen. WhatsApp heeft de instellingen gewijzigd waardoor iedereen je aan een groep toe kan voegen.” Een tekst die de laatste tijd veelvuldig rondgaat op Facebook (waar WhatsApp, ironisch genoeg, onderdeel van is). Ook de Zwartewaterlandse politie deelt het bericht, maar verspreidt daarmee (net als alle andere delers) nepnieuws.

WhatsApp wijzigde de instellingen namelijk helemaal niet. Sterker nog, voor oktober 2019 kon iedereen altijd zomaar aan een groep toegevoegd worden. Zo’n anderhalf jaar geleden heeft WhatsApp het mogelijk gemaakt dat mensen daar verandering in kunnen brengen. 

Sindsdien is het mogelijk om ervoor te kiezen dat alleen eigen contacten mensen kunnen toevoegen aan WhatsApp-groepen. Voordien was dat niet het geval. Dat iedereen iemand kon toevoegen aan een groep, was altijd al de standaardinstelling.

Voor een deel klopt het bericht dus wel. Het klopt dat iedereen iemand kan toevoegen aan een groep, tenzij diegene dat anders ingesteld heeft. Maar het is niet zo dat WhatsApp nu de instellingen wijzigt. 

Volgens de politie is het wel raadzaam om zelf de instelling aan te passen. Dat iedereen iemand kan toevoegen aan een groep, kan gevaar opleveren met betrekking tot phising, fraude, oplichting etcetera, stellen agenten op de Facebookpagina.

“Ga naar instellingen, kies account, kies privacy, kies groepen”, somt de politie op. “Selecteer hier ‘contacten’ in plaats van ‘iedereen’. Nu kunnen alleen je eigen contacten je toevoegen aan een Whatsapp-groep.”

Enrico Kolk