Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Riksja fiets voor bewoners van Hazelaar

Algemeen

HASSELT - De Hazelaar kreeg vorige week een zogenaamde Chat riksja fiets tijdens een feestelijke middag met bewoners. Met deze fiets kunnen begeleiders, familieleden en vrijwilligers ritjes maken met twee bewoners. Die zitten voorin naast elkaar in een speciaal ontworpen kuip.

De bestuurder zit achter deze kuip en heeft op deze manier overzicht op de weg, maar ook op de inzittenden. Doordat de bewoners naast elkaar zitten, kunnen ze gezellig met elkaar praten (chatten), vandaar de naam.

De fiets heeft een elektrische trapondersteuning en een speciaal tussenscherm in het kader van coronamaatregelen. Het lintje van de nieuwe fiets werd doorgeknipt door fietsenmaker Jacco van Dalfsen.

In de weken voorafgaand aan de komst van de fiets werden bewoners nieuwsgierig gemaakt. Daarvoor werden allerlei acties bedacht, zoals een gedicht en een rebus onder het motto ‘er staat iets leuks te gebeuren’.

“Juist in deze lockdown was dat een leuke activiteit”, volgens medewerkers de Hazelaar. De winnaar van de rebus was mevrouw De Leeuw. Zij won een prijsje met eten en drinken wat mee kan op de fiets. Na de bekendmaking dat er een fiets zou komen, konden ze ook een wens ophangen: met wie wil je een ritje maken en waarnaartoe?

De winnaar van de wensboom was mevrouw Brakman. Zij won een bosje bloemen en een waardebon om een lekker ijsje te halen onderweg. Haar wens om door Hasselt te fietsen om de Hanzestad beter te leren kennen gaat binnenkort in vervulling.

Bewoners speelden bovendien een ‘fietsquiz’ met allerlei vragen over fietsen. De quiz werd gewonnen door mevrouw Dik en mevrouw Van Hattem.

Vanwege de hoge vaccinatiegraad zijn mondkapjes niet meer verplicht op de Hazelaar. Die worden daarom ook niet op de foto gedragen.

Enrico Kolk