Afbeelding
Aangeleverd

Komende zomer flinke drukte met Nederlandse toeristen

Partnerbijdrages

Binnen een straal van 15 kilometer bevinden zich maar liefst acht vakantieparken rondom Kampen, campings niet meegeteld. Deze kunnen in de zomermaanden rekenen op flinke drukte, waarmee de stad Kampen en de wegen, horeca, pretparken en andere recreatie eromheen ook te maken krijgen. Nederlanders gaan massaal voor een vakantie in eigen land. 

Minder corona, maar geen massale zomeruitstroom richting Zuid-Europa

De zomer van 2021 zal, zo doen de landelijke media geloven, de boeken ingaan als die van de vakantie in eigen land. Waar vorig jaar tussen twee golven door nog een ‘veilig’ gaatje gevonden kon worden om in Europa te reizen en men dat ook op grote schaal deed, prevaleert men nu toch een verblijf dichtbij huis boven een autorit of vliegreis in den vreemde. Hoewel de omstandigheden en reisadviezen nu juist gunstiger lijken, moeten de Zuid-Franse familiecampings het dit hoogseizoen met veel minder Nederlandse gezinnen doen. Ondanks de dalende coronacijfers en het stijgende aantal vaccinaties, waarvan de uitvoering op de zorg drukt.

Zwembad, entertainment en wifi voor de kinderen

Het zijn vooral jonge gezinnen die het buitenland even niet zien zitten. In normale tijden is een autorit of vliegreis al een behoorlijke onderneming met kinderen, in tijden van van kleur verschietende regio’s en quarantaineregels wordt het alleen maar onaantrekkelijker gemaakt, zo redeneren zij. Want wat hebben kinderen nodig tijdens vakantie? Een zwembad, entertainment, een plek om zich terug te trekken en niet te vergeten wifi om met de iPad te spelen. Dit is meestal allemaal voorhanden op de vakantieparken, waar op een Italiaanse heuvel nog wel eens een provisorisch netwerk met het eigen telefoon-abonnement gecreëerd moet worden. De faciliteiten zijn dus hetzelfde, of zelfs beter. Het mindere weer in Nederland neemt men op de koop toe, evenals het gevoel ‘even echt weg’ te zijn dat nu ontbreekt.

Gevolg: drukte in en rondom Kampen

Het lijkt een wet van Meden en Perzen geworden. Zoals uitverkoop voor drukke winkels zorgt en de eerste zonnestralen voor een barbecue-geur in elke woonwijk, leidt een om zich heen slaande pandemie tot drukte op de vakantieparken. Daar profiteert de Kampense economie van, want in de directe nabijheid bevinden zich liefst acht vakantieparken. Het is niet moeilijk te voorspellen wat alle gezinnen op die uitpuilende parken na enkele dagen gaan ondernemen: een dagje uit. Waarbij de keuze ongetwijfeld gaat vallen op een dagje Kampen, zeker na de uitzending van Hier zijn de Van Rossems op 22 mei. Middelgrote steden als deze bieden precies de juiste hoeveelheid gezelligheid, bezienswaardigheden en vermaak voor gezinnen met kinderen. Hoe dan ook kan de stad zich opmaken voor flinke drukte in de maanden juli en augustus, wanneer veel parken nagenoeg vol zitten.