Afbeelding
Aangeleverd

Reisdocumenten tijdig aanvragen

Partnerbijdrages

Nu de zomervakantie weer begonnen is en de coronacijfers steeds verder dalen, vertrekken veel mensen op vakantie naar het buitenland. Voor vertrek controleert men best de geldigheid van de paspoorten of ID-kaarten en de rijbewijzen van de vakantiegangers. Wie nog een nieuw document wil aanvragen, moet er rekening mee houden dat het Zwarteland momenteel veel aanvragen te verwerken heeft. Hieronder volgen de procedures voor het aanvragen van een nieuw paspoort en een nieuw rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart

Een paspoort moet persoonlijk aangevraagd worden bij de gemeente. Het is aangeraden om op voorhand de openingsuren van het gemeentehuis te controleren. De kosten worden bij de aanvraag betaald, waarna het document vijf werkdagen later bij de gemeente kan worden afgehaald. Mits betaling van de verzendkosten kan het paspoort of de ID-kaart ook thuisbezorgd worden. Een ID-kaart voor kinderen tot 12 jaar en een paspoort voor kinderen tot 18 jaar wordt aangevraagd in aanwezigheid van het kind en minstens één van de ouders.

Wie snel een nieuw paspoort of ID-kaart nodig heeft, kan een spoedaanvraag doen. Aanvragen die voor 12.30 uur gebeuren, kunnen de volgende werkdag vanaf 10.00 uur worden afgehaald. Deze spoedaanvraag kost wel meer dan een gewone aanvraag. Indien er een reis gepland staat voor de volgende dag kan er een noodpaspoort worden aangevraagd. Deze aanvraag moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet het onmogelijk zijn om de reis uit te stellen. Daarnaast zijn er enkele bewijsstukken nodig: een bewijs van de nationaliteit van de reiziger, een kopie van de aanvraag van een nieuw reisdocument en een geldig legitimatiebewijs.

Wie nu een nieuwe identiteitskaart ontvangt, kan via het document inloggen bij het onderwijs, het pensioenfonds, de zorg en de overheid. Na ontvangst van de identiteitskaart bij de gemeente wordt er een brief van DigiD verstuurd met de inloggegevens. Aanmelden gebeurt op de website van DigiD. Dat kan met vrijwel elk type internet. Een snel pakket voor internet en tv is niet nodig.

Rijbewijs

Een rijbewijs wordt op dezelfde manier aangevraagd als een paspoort of een ID-kaart. Het document wordt aangevraagd bij de gemeente en wordt vijf werkdagen na aanvraag opgehaald bij de gemeente. Het is eveneens mogelijk om een spoedaanvraag voor een rijbewijs te doen. Een rijbewijs dat voor 12.30 uur wordt aangevraagd, kan de volgende werkdag na 11.00 uur worden opgehaald. Deze spoedprocedure brengt extra kosten met zich mee. Wie een medische beperking heeft, een rijbewijs voor bus of vrachtwagen aanvraagt of 75 jaar of ouder is, heeft een medische keuring nodig bij het aanvragen van een rijbewijs. Voor de medische keuring is een Gezondheidsverklaring nodig, deze kan online worden aangevraagd bij het CBR.