Afbeelding
Aangeleverd

Op zoek naar street art in Deventer

Partnerbijdrages

De zomervakantie is het ideale moment om op verkenning te gaan in de regio. Liefhebbers van street art kunnen hun hart ophalen in Deventer. In de stad is veel street art te vinden. De app Street Art Cities geeft meer informatie over de vele kunstwerken en stippelt met gps een route uit naar een bepaald kunstwerk.

Het begin van de app

Het verhaal van Street Art Cities begon in 2016 als een poging om een online kaart te maken van de street art in Heerlen en Antwerpen, zodat de twee oprichters hun jacht op street art beter zouden kunnen documenteren. Een jaar na de lancering van de twee websites werd besloten om het platform open te stellen voor andere liefhebbers van street art, die zo een eigen website konden krijgen voor hun stad. Binnen een paar maanden bestond het platform uit tientallen steden en beslisten de oprichters om het project professioneler aan te pakken. Een paar maanden later werd de eerste versie van de app gelanceerd en dit zorgde voor een explosieve groei, zowel in street artjagers, als in steden en partners die zich aansloten bij het platform.

De app Street Art Cities is makkelijk te downloaden op een mobiel. Het volstaat om een mobiel met toegang tot internet te hebben, waarvoor zelfs de goedkoopste sim only al voldoende is. De app is te vinden in de Google Play Store.

Het doel van de app

Vele steden worden opgesmukt door enorme, overweldigende schilderijen op gebouwen, ook gekend als graffiti. Het is vaak moeilijk om er niet met open mond naar te staren en het allemaal te laten bezinken. Maar wat is nu het verhaal achter het kunstwerk? En wie is de artiest die het prachtige werk maakte? De app legt het allemaal uit. De app geeft een overzicht van alle street art in de omgeving en geeft gedetailleerde achtergrondinformatie over de artiest, het verhaal en de locatie van het kunstwerk.

Street art in Deventer

Deventer staat bekend om zijn kleurrijke muurschilderingen en andere straatkunst op verrassende plekken. In de app van Street Art Cities zijn maar liefst 30 kunstwerken te vinden. Van de indoor muurschildering “Schipper met roze tonen” in restaurant De Zwarte Silo tot verschillende betonnen Legomannetjes die verspreid staan over de hele stad. Niet te missen zijn de twee vredesduiven aan de Emmastraat, die in 2020 door Will-Yoow werden geschilderd om 75 jaar vrijheid te vieren. Een andere aanrader zijn de empowerment-statements die Hedy Tjin heeft geschilderd op de hoek van de Mr. De Boerlaan en de Industrieweg. Deze statements tonen jongeren dat ze hun toekomst in eigen handen moeten nemen en dat ze moeten leren van het verleden.