Voorzitter Peter Snijders van de Veiligheidsregio
Voorzitter Peter Snijders van de Veiligheidsregio Pedro Sluiter

Burgemeester richten zich bij coronapas op ‘excessen’

Algemeen

REGIO – Gemeenten in deze regio kijken bij de handhaving van de plicht op coronatoegangsbewijzen op het ‘herhaaldelijk en opzettelijk’ negeren van de regels. Dat meldt Veiligheidsregio IJsselland donderdagmiddag in een persbericht. Burgemeesters richten zich vooral op excessen. Ze voeren volop gesprekken met de horeca.

De burgemeester wijzen op de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van alle betrokkenen. Volgens burgemeester Peter Snijders van Zwolle, voorzitter van de veiligheidsregio, verlopen de gesprekken over het algemeen constructief. “We zoeken de verbinding met elkaar en zorgen samen voor een goede invulling van de landelijke regels. Met begrip voor elkaar, want ook wij als burgemeesters zien dat dit wel weer echt een extra opgave is voor de horeca. We kijken dus lokaal op welke manier de horeca geholpen kan worden met de toetsing van het coronatoegangsbewijs en de andere regels. Vanwege de diversiteit in de horeca is de behoefte aan hulp ook verschillend, variërend van een polsbandjessysteem, hosts tot extra beveiliging.”

De burgemeesters zien dat de meeste ondernemers zelf aangeven dat ze een veilige omgeving voor hun bezoekers willen realiseren. Ze willen de landelijke regels dus zelf opvolgen, omdat ze er bij gebaat zijn dat deze vervolgstappen zo veilig mogelijk gebeuren. Deze maatregelen moeten er tenslotte voor zorgen dat de samenleving verder open gaat zonder dat de druk op de zorg verder toeneemt. 

De gemeente gaat bij excessen bestuurlijk optreden om de naleving te bevorderen. “Deze werkwijze gaat uit van vertrouwen en doet recht aan de inspanningen die het overgrote deel van de ondernemers en instellingen doet om de maatregelen na te leven. Daar waar het niet goed gaat, wordt de verantwoordelijke aangesproken en waar nodig wordt er gehandhaafd.”