Afbeelding
Eigen foto

Raadscolumn BGZ: ‘Zwemmen in Zwartewaterland’

Algemeen

Het is buitengewoon dat we in onze gemeente drie zwembaden hebben. Na de samenvoeging van Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis tot de gemeente Zwartewaterland zijn alle drie baden behouden gebleven. In Genemuiden het overdekte zwembad Bestevaer, in Zwartsluis ook een overdekt bad de Kragge en in Hasselt het openluchtbad Ariën Prins van Wijngaarden Bad.

Wist u dat Hasselt al sinds 1939 een officieel zwembad heeft? In dat jaar werd een afgebakend en beschermd stuk als bad geopend in het Zwartewater. Sinds 1958 bestaat het huidige zwembad.

De zwembaden in onze gemeente hebben verschillende functies. Zoals zwemles voor kinderen. Het is belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen in zo’n waterrijke gemeente. Naast de zwemles is ook het banenzwemmen en vrij zwemmen bekend. Wist u dat er in de zwembaden ook Aquasporten wordt gegeven? Van joggen in het water tot een compleet bootcamp. 

Met zwemmen kan je niet vroeg genoeg beginnen en zo kan het al voordat je geboren bent door zwangerschapszwemmen. Ook zijn er speciale groepen en begeleiding voor senioren.

Vaak denken we alleen aan bovengenoemde activiteiten in een zwembad. De zwembaden in onze gemeente hebben echter een veel bredere functie. Denk daarbij aan het verenigingsleven en een ontmoetingsplaats. Zwemmen is een gezonde sport. Van jong tot oud en met een zeer kleine kans op blessures uit te voeren. Zelfstandig, in groepen, begeleid of bij een vereniging.

Vorige week maandag en donderdag hebben we als raad beeldvormend gesproken over de zwembaden. Blij zijn we om te zien dat er meerdere insprekers waren die zich actief mengden in het gesprek met de raadsleden. We hebben daarin het onderzoek naar de zwembaden meegenomen en besproken wat daarin staat. Ook de financiële situatie voor de toekomst is beeldvormend besproken.

Wat er niet besproken is wat de zwembaden voor een toevoeging zijn op het sociaal domein. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van eenzaamheid. Dit soort zaken zijn vaak lastig te meten, maar dat deze onderwerpen met elkaar in verbinding staan is wel duidelijk. Tegelijkertijd kunnen we geld maar een keer uitgeven. De uitdagende keuze die we als raadsleden steeds hebben is: waaraan. Met betrekking tot de zwembaden gaan we donderdag als raad een toekomstige richting bepalen.

Het buitenbad in Hasselt is deze winter geopend! Winterzwemmen, een mooi initiatief. Jonge en oude Zwartewaterlanders samen in het dampende warme water. Met de winter op komst misschien nog wel een keer wit!

Namens de fractie van BGZ,
Eelko Felix, Kira Fijn & Bastiaan Tamminga
info@buitengewoonzwartewaterland.nl

Abonneer gratis

op de digitale krant