Afbeelding
Stockfoto

Amateurvoetbal komend weekend deels stilgelegd

Sport

ZEIST - Naar aanleiding van de coronamaatregelen heeft de KNVB het reguliere competitieprogramma voor komend weekeinde geschrapt in de A-categorie. Dit geldt voor senioren en jeugd. Wel worden op vrijwillige basis inhaalwedstrijden ingepland. 

Afgelopen vrijdag bepaalde het kabinet dat er met ingang van zondag 28 november sporten na 17.00 uur niet is toegestaan. Dat bracht de KNVB in een lastig parket. Wedstrijden spelen in het weekend is wel toegestaan, maar door de maatregelen kan er ’s avonds niet meer worden getraind. Vanzelfsprekend is het zeer lastig om overdag te trainen. 

De KNVB heeft maandag een besluit genomen over de vraag of de competities wel door kunnen gaan. “Dit besluit is maatwerk per categorie en betreft alleen het aankomend weekend, omdat twee factoren die van belang zijn voor het vervolg nu nog niet vast staan”, zo laat de KNVB weten. 

Debat 

Een daarvan is de uitkomst van het debat van woensdag in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen. Vrijdag deed de KNVB een dringend beroep op de Tweede Kamer om de maatregel met het kabinet te bespreken. “Geef ons de mogelijkheid om fysiek en mentaal fit te blijven”, aldus de KNVB. “Wij vinden het raar dat de sport met de term ‘niet-essentieel’ is gelabeld. Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ‘essentieel’, zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid. Deze argumenten hebben we in ‘Den Haag’ kenbaar gemaakt, maar helaas is er anders besloten. Voor het komend weekend hebben de nieuwe maatregelen nauwelijks gevolgen. Voor de trainingen na het weekend is dit wel heel ingrijpend. Als er vanaf 17.00 uur niet buiten, in de frisse lucht en eventueel met de kleedkamers op slot, kan worden getraind, dan kan dit ook consequenties hebben voor het vervolg van de competities. Want vroeg of laat is het spelen van wedstrijden in het weekend niet meer verantwoord als hier niet voor kan worden getraind”, zo liet de KNVB afgelopen vrijdag weten. 

De KNVB hoopt dat de Tweede Kamer nog wat kan bewerkstellingen. “Mocht naar aanleiding hiervan alsnog worden besloten dat buiten trainen is toegestaan tot 20.00 uur (dus dezelfde tijd als andere essentiële diensten en winkels), dan vervallen doordeweeks met wat herschikken slechts heel weinig trainingen. 

Medisch advies

Als tweede factor noemt de voetbalbond het medische advies dat de KNVB aan het VMC (Voetbal Medisch Centrum) heeft opgevraagd over het spelen van wedstrijden zonder normaal te kunnen trainen en dat bekeken per leeftijdscategorie.

A-categorie 

Voor het besluit over het aankomend weekend heeft de KNVB onderscheid gemaakt tussen de A- en B-categorie. “In de A-categorie is het competitieverloop uiteindelijk gericht op promotie/degradatie, terwijl in de B-categorie de pupillen, junioren en senioren vooral zoveel mogelijk willen voetballen.” Daarom heeft de KNVB besloten om het reguliere competitieprogramma voor jeugd en senioren in de A-categorie (prestatieve competities) te schrappen. “Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. Na het Kamerdebat beslist de KNVB over het doorgaan en de insteek van de geplande wedstrijden op 11/12 december en 18/19 december. Afhankelijk van de mogelijkheden om te trainen, worden de competities stilgezet, inhaalwedstrijden gefaciliteerd of een regulier programma georganiseerd”, zo laat de KNVB weten.

B-categorie

Teams in de B-categorie (jeugd en senioren) kunnen komende zaterdag wel gewoon competitievoetbal spelen. “Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen. Na het Kamerdebat én het advies van het VMC wordt per leeftijdscategorie een besluit genomen over het programma van 11/12 december en 18/19 december: wel of geen wedstrijden.” 

Hopen op meer ruimte

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Niemand weet welke coronamaatregelen er nog nodig zijn de komende tijd. Het uitgangspunt blijft voor ons dat sporten bijdraagt aan een goede gezondheid en dus als essentieel gezien moet worden. Juist in tijden van een pandemie. Maar als er niet getraind kan worden, dan moet het spelen van alleen wedstrijden ook gezond blijven en niet extra blessures opleveren. Het gaat om bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers en daarom willen we een zorgvuldig besluit nemen, vandaar dat we nu alleen nog voor het aankomend weekend beslissen. We hopen echt dat de amateursport na het kamerdebat van woensdag iets meer ruimte krijgt, zodat het niet door de 17.00-05.00 uur-regeling stil komt te vallen.”

Gerard Meijeringh