Afbeelding
Bas Wilberink

Gemeente ziet zichzelf ‘per abuis’ als niet-essentieel

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Het gemeentehuis is nu toch weer open op maandagavond. De gemeente schrijft in een verklaring zichzelf ‘per abuis’ te hebben ingeschat als niet-essentieel.

Hoe die inschattingsfout gemaakt kon worden, is niet duidelijk. Het is immers niet de eerste keer dat de Rijksoverheid een scheiding aanbrengt tussen essentieel en niet-essentieel. “Niet-essentiële dienstverlening mag sinds maandag open tot 17.00 uur. Dat kondigde premier Mark Rutte afgelopen vrijdag aan in de persconferentie. Essentiële dienstverlening mag open tot 20.00 uur”, schrijft de gemeente in een verklaring.

“De gemeente is er per abuis vanuit gegaan dat haar dienstverlening onder de categorie ‘niet essentieel’ valt. Het Rijk heeft aangegeven dat dit tot de categorie ‘essentieel’ behoort.”

Al met al is het gemeentehuis nu één maandagavond gesloten geweest. Ruim anderhalve dag nadat deze krant daarover vragen stelde, werd de beslissing dinsdagmiddag teruggedraaid. Inwoners die buiten kantooruren een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart willen aanvragen of ophalen, kunnen nu weer op maandagavond in het gemeentehuis terecht.

Het is verplicht om eerst een afspraak maken, dat geldt voor alle dagen dat het gemeentehuis open is. Een afspraak maken kan op www.zwartewaterland.nl/afspraak of telefonisch via 14 038.

Enrico Kolk