Afbeelding
Aangeleverd

Hoe een vintage stoel je interieur net dat extra’s geeft

Partnerbijdrages

Het is niet voor niets dat vintage staat voor ‘vintage’. Dit is een stijl uit de vorige eeuw, die nog steeds trendvol is. Je vindt vintage bij meubels, maar ook als design voor stoffen en in de mode. Door het gebruik van oude technologieën en materialen is het vintage verleden nog steeds hip en stijlvol. Voor de liefhebbers van vintage is de zoektocht naar een uniek stuk vaak belangrijker dan de aankoop zelf. Heb je eindelijk die ene stoel gevonden dan heb je tijdens een feestje ook altijd een bijzonder verhaal te vertellen hoe je die gevonden hebt.

Er zijn veel plekken waar je mooie vintage stoelen op de kop kunt tikken. Dat kan zowel op internet als fysiek in bijvoorbeeld kringloopwinkels. Er zijn in ieder geval genoeg winkels in de regio Zwolle of in de polder waar je nog juweeltjes kunt vinden. Maar wat is vintage eigenlijk precies. Het is namelijk een heel breed begrip waar veel dingen onder vallen. De term vintage wordt meestal gebruikt voor meubels of kleding die minstens veertig jaar oud zijn. Je moet dan denken aan de periode tussen 1920 en 1980. Hierbij is vooral de trend met oranje en bruine kleuren uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw binnen het toenmalige interieur bekend. Behang had bijvoorbeeld vaak grote ronde kleurrijke patronen, die ook terug te vinden is in de stof van kleding.

De vintage producten zijn eigenlijk heel erg in opkomst. Je ziet het overal terugkomen, op instagram of in speciale winkels. De kopers zijn er vaak weer op uit om te zoeken naar het meest kenmerkende exemplaar voor de betreffende periode. Het is dan ook vaak een kwestie van de juiste stof, de juiste stoel en het juiste merk te combineren. En als je geluk hebt loop je er in in kringloopwinkel zo tegenaan.

Er zijn veel verschillende interieurs te ontwerpen met vintage. Het staat vooral voor een beetje stoere en warme uitstraling. Het is vaak een goedkoper alternatief voor een nieuw meubelstuk en geeft je huis een extra beetje karakter. Je kunt je eigen stijl door vintage heen laten lopen in huis, daarvoor zijn de kleuren en patronen heel geschikt. Ga je echt op zoek naar de design- of topstukken die er nog bijna ongebruikt uitzien dan moet je er wel een redelijk budget voor uittrekken. Met een beetje zoeken op internet vind je het beste van het beste.

Er zijn zelfs verzamelaars van bepaalde stijlen. Wie kent er niet het roemruchte Brabantia van de oranje keukenspullen zoals de beschuitbus en de broodtrommel. Deze was vaak voorzien van de hitprint Patrice. Ontwerpster Patricia van Uden bedacht het wereldberoemde bloemendessin in bruin, cyclaam en oranje in 1969. 

Ga je liever op pad zet dan in ieder geval de Blauwvingerdagen in Zwolle op de agenda. Daar kun je als sneuper je hart ophalen. Er valt elke keer namelijk wat nieuws te ontdekken bij de gezellig ingerichte kramen. Voor zover nu bekend zijn de Blauwvingerdagen dit jaar op woensdag 6, 13, 20 en 27 juli. Van 10:00 tot 17:00 kunt u rondstruinen tussen de vele kramen.