Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Eerste zakelijke auto aanschaffen? Dit moet je geregeld hebben

Partnerbijdrages

Ben je ondernemer en gebruik je jouw privé auto geregeld voor zakelijke doeleinden? Dan kan het interessant zijn om een zakelijke auto aan te schaffen. Alle kosten die je met zo’n zakelijke auto maakt, kun je namelijk opvoeren als aftrekpost. Hierdoor kan het financieel gezien een stuk interessanter worden om een zakelijke auto te kopen. Heb je nog niet eerder een zakelijke auto gekocht? Ga dan niet direct tot aankoop over, maar zorg er eerst voor dat je alles geregeld hebt wat je moet regelen. In deze tekst zetten wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Sluit een autoverzekering af

In Nederland ben je verplicht om een auto te verzekeren als je er de openbare weg mee op wilt. Dit geldt niet alleen voor particuliere auto’s, maar ook voor zakelijke auto’s. Als je jouw eerste zakelijke auto wilt aanschaffen, weet je mogelijk niet hoe een bedrijfsauto verzekeren in zijn werk gaat. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig, want je kunt uit dezelfde standaard dekkingen kiezen als bij het verzekeren van een particuliere auto: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (allrisk).

Voordat je een dekking kiest, kijk je naar de zaken die wel en niet verzekerd zijn. Hierdoor kun je vast en zeker een weloverwogen keuze maken voor de beste zakelijke autoverzekering. Vind je het lastig om te kiezen? Kijk dan naar de leeftijd van de auto die je wilt verzekeren. Ondernemers met een zakelijke auto ouder dan 10 jaar sluiten vaak een WA-verzekering af. De dagwaarde van het voertuig is dan immers niet bijzonder hoog meer. Als jouw zakelijke auto tussen de 5 en 10 jaar oud is, kun je het beste voor WA + Beperkt Casco kiezen. Is jouw zakelijke auto jonger dan 10 jaar? Dan kun je het beste een allrisk autoverzekering afsluiten.

Zorg dat er een rittenadministratie bijgehouden kan worden

Wie een auto op naam van zijn bedrijf zet, moet zorgen voor een sluitende rittenregistratie. Zorg ervoor dat je de basis voor deze registratie gelegd hebt voordat je een zakelijke auto koopt. In dat geval kun je het voertuig namelijk direct inzetten voor jouw bedrijf. Voordat je een rittenregistratie op kunt stellen, moet je weten waaruit deze moet bestaan. Neem in ieder geval de onderstaande gegevens op in de registratie:

- Automerk
- Type van de auto
- Kenteken
- Periode waarin je de auto gebruikt
- Volledige ritgegevens. Vermeld hierbij of je de auto zakelijk of privé gebruikt en welke route je gereden hebt.

Houd rekening met de bijtelling

Wie in 2022 meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een zakelijke auto, krijgt te maken met bijtelling. Voor brandstof auto’s betaal je 22 procent van de cataloguswaarde en voor elektrische auto’s draag je 16 procent van de cataloguswaarde af als bijtelling. Als de elektrische auto meer kost dan 40.000 euro, betaal je over iedere euro boven dit bedrag 22 procent bijtelling. Rijd je in een waterstofauto? Dan betaal je 16 procent bijtelling over het gehele bedrag.