De laatste Bunkerdagen, in 2017, trokken zo'n tweeduizend bezoekers.
De laatste Bunkerdagen, in 2017, trokken zo'n tweeduizend bezoekers. Foto: Stichting IJssellinie

Koude Oorlog herleven tijdens Bunkerdagen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Stichting IJssellinie houdt op zaterdag 24 en zondag 25 september de Bunkerdagen. Bezoekers kunnen van 09.00 uur tot 17.00 uur alle bunkers, gevechtsopstellingen en het inlaatwerk van de IJssellinie bekijken, met uitleg van gidsen. 

De IJssellinie was in de Koude Oorlog een verdedigingslinie tegen het Rode Leger van de Sovjet-Unie. De angst was dat de Russen zouden proberen West-Europa te veroveren. Hun opmars moest tussen Nijmegen en Kampen worden gestopt door een strook land van 5 tot 10 kilometer breed langs de IJssel 50 centimeter onder water te zetten. Met de aanleg werd in 1951 begonnen, eind 1953 was de linie klaar voor gebruik. In 1964 werd besloten de IJssellinie op te heffen. Bij Olst zijn nog veel overblijfselen van de linie te zien.

Voor de bezoekers is een route uitgezet langs de verschillende objecten van de IJssellinie. Daar staan gidsen om uitleg te geven over de IJssellinie en het betreffende object. “Het is het streven om een keer in de drie jaar de Bunkerdagen te organiseren”, zegt Ruud Steenbakker van de IJssellinie. “In 2017 was dit evenement voor het laatst, in 2020 kon het in verband met corona niet doorgaan.”

Milieuvriendelijk

De route langs de verschillende militaire objecten is ongeveer 5,5 kilometer lang. De bezoekers kunnen op zaterdag de IJssel oversteken om aan de westkant onder andere de bunker voor de luchtverdediging te bezoeken. Het overzetten gebeurt met aanvalsboten van de genie die per keer twaalf personen kunnen vervoeren. De organisatie zorgt voor zwemvesten. Steenbakker: “In de laatste editie van de Bunkerdagen werden de bezoekers met legervoertuigen rondgereden tussen de verschillende bunkers. Daar hebben we dit jaar van afgezien omdat we de Bunkerdagen zo milieuvriendelijk mogelijk willen organiseren. De bezoekers kunnen dus dit jaar de route wandelend of met hun eigen fiets afleggen.”

Aan de westkant van de IJssel is het ongeveer 850 meter lopen naar de luchtverdedigingsbunker. De route begint bij het Landhoofd, waartegen de stuw zou worden geplaatst, en loopt over de Defensiedijk waar verschillende informatieborden staan die aangeven wat er aan militaire opstellingen heeft gestaan. Na het bezoek aan de bunker worden de bezoekers weer met de aanvalsboten over de IJssel gebracht. Deze boten varen alleen op zaterdag, op zondag moeten de bezoekers van de Bunkerdagen op eigen kosten via de veerpont over de IJssel.

Luchtdoelkanon

Op verschillende plaatsen langs de route staan legervoertuigen, zoals vrachtwagens en jeeps, en zijn er re-eneactmentgroepen. Deze groepen laten de Koude Oorlog herleven in uniformen uit die tijd. Op de Terp-bunkers staan een Bofors-luchtdoelkanon en voertuigen van de Bescherming Bevolking (BB). In de bunker zelf is een expositie ingericht over de BB. “Uiteraard zorgen we voor toiletwagens, EHBO-posten en informatiestands bij kasteel de Haere, de luchtdoelterp aan de Schamhartstraat en bij de bunker in Welsum. Bij deze informatiestands worden toegangsbewijzen verkocht. Ook zijn er foodtrucks waar mensen wat kunnen eten en drinken”, zegt Steenbakker.

De Bunkerdagen zijn van 09.00 tot 17.00 uur, de kassa gaat om 16.00 uur dicht. De entreeprijs bedraagt 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar, pinnen is gewenst. Parkeren is mogelijk in een weiland achter kasteel de Haere.