Tamme Spoelstra
Tamme Spoelstra Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn ChristenUnie: ‘Het juiste doen ook als niemand kijkt’

Algemeen

Deze tijd wordt wel gekarakteriseerd als onzeker. Er is sprake van grote spanningen tussen groepen burgers. Dat noemen we polarisatie. Het gevoel van onveiligheid neemt toe. Iedereen lijkt te gaan voor zijn eigen gelijk. Er ontstaan digitale bubbels in bijvoorbeeld facebookgroepen om de vijand buiten te houden. Groepen burgers lijken elkaar niet langer te willen begrijpen. Het wij-gevoel heeft plaatsgemaakt voor het dikke-ik. Het samenleven staat onder druk. Er is minder aandacht en respect voor elkaar. Radicalisering, discriminatie en bedreiging lijken normaal te worden. 

In het boek Het einde van de BV Nederland probeert Kim Putters (2022) met oplossingen te komen. Volgens Putters is er een nieuw verhaal nodig voor onze samenleving. Putters was jarenlang directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hij komt tot de volgende aanbevelingen: 

1. Het moet gaan over solidariteit, rentmeesterschap, zorgzaamheid en brede welvaart.
2. Het moet meer gaan over grote maatschappelijke vraagstukken als klimaat, sociale gelijkheid en de tweedeling in de samenleving.
3. Het moet gaan over een overheid en haar burgers, daarin staat het wederzijdse vertrouwen centraal.
4. Het moet gaan over publieke instellingen zoals de zorg, het onderwijs, de politie, de brandweer en de rechterlijke macht, die sterker moeten worden in plaats van zwakker.
5. Het moet gaan over een overheid die het democratisch bewustzijn van de samenleving vergroot.
6. Het moet gaan over een overheid die investeert in vakmanschap en tijd neemt voor rust en reflectie, en de wetenschap kritisch gebruikt.

Veel wat Putters beschrijft, is herkenbaar voor de ChristenUnie. Hebben we de moed om te luisteren? Zoeken we naar het goede voor de samenleving als geheel? 

In het boek Het juiste doen als niemand kijkt maakt Frank Peters duidelijk dat leiderschap (ook in de politiek) niet zonder kwetsbaarheid kan. Hij spreekt van moreel leiderschap. Hij geeft daarbij tips: 

- Wees authentiek, dat wil zeggen: wees eerlijk.
- Luister om te leren, dat wil zeggen: dat je echt hoort wat de ander zegt.
- Laat zien waar je voor staat, dat wil zeggen: toon verantwoordelijkheid.
- Reken af met kritiek op sociale media, dat wil zeggen: niemand is volmaakt en iedereen maakt wel eens een fout.
- Organiseer tegenspraak, dat wil zeggen: organiseer tegenspraak als toets op jouw moreel leiderschap.

Moreel leiderschap vraagt om lef. Het denkt en handelt vanuit het waartoe. Het is gericht op de ander. Dus het juiste doen ook als niemand kijkt.

Tamme Spoelstra
fractievoorzitter ChristenUnie