Moet ik mijn auto verkopen of laten repareren na een ongeval?

Partnerbijdrages

Zelfs de beste bestuurder maakt wel eens een foutje. Met al die paaltjes overal tegenwoordig is het ook onvermijdelijk dat je vroeg of laat een deuk rijdt. Of je let een seconde niet op en rijdt tegen je voorganger aan. Je verzekering dekt gelukkig nog wel de schade die is ontstaan bij een ander, maar meestal niet de schade aan je eigen wagen.

Lichte beschadigingen zijn vaak dure grappen

Zo’n deukje in je bumper en je motorkap en wat gebroken koplampen zijn in principe lichte beschadigingen en zouden er niet voor moeten zorgen dat je auto total loss wordt verklaard, maar vergis je niet: dit zijn vaak veel duurdere grappen dan je zou vermoeden! Voorbumpers zijn tweedehands bijna niet te krijgen (want die gaan het vaakst kapot), dus er moet een nieuwe op. Een paar xenonlampen kosten al gauw duizend euro en het uitdeuken van een motorkap is ook voor professionals behoorlijk tijdrovend.

Niet zelden worden auto’s daarom economisch total loss verklaard na zo’n ongeval, omdat de reparatiekosten niet opwegen tegen de dagwaarde van de auto. Toch is dit niet altijd het geval en kan het zeker nog lonen om je auto gewoon te laten repareren. Maar hoe kom je erachter wat de beste keuze is in dit geval? We leggen het uit.

Wanneer je beter je auto wel kunt laten repareren

Tenzij je geld niet belangrijk vindt, moet je altijd die keuze maken die voor jou het meest voordelig is. Dat is dus de keuze waarbij de auto zoals jij die kapot hebt staan de hoogste waarde heeft. De waarde van je kapotte auto kun je berekenen door de reparatiekosten van de dagwaarde af te trekken:

Waarde defecte auto = dagwaarde auto – reparatiekosten

Je kunt de dagwaarde van auto achterhalen door het merk en type dat je hebt op te zoeken op de bekende autoverkoopsites. Vervolgens moet er een inschatting gemaakt worden van de reparatiekosten. Het makkelijkst is om een offerte aan te vragen bij je garagehouder, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar onderdelen en iemand zoeken die een lager uurloon vraagt. Dit kan nog wel eens wat schelen.

Wanneer je nu de reparatiekosten van de gevonden dagwaarde van je auto aftrekt, weet je de waarde van je kapotte auto. Is deze erg hoog? Dan is het vaak het beste om je auto te laten repareren.

Wanneer je beter je auto kunt verkopen

Is de waarde die je vind echter wat minder hoog, of zelfs negatief, dan is het beter om op zoek te gaan naar een koper. Wanneer je een bedrijf kunt vinden die je auto wil kopen voor een bedrag dat hoger is dan de waarde die je hebt gevonden, kun je hem natuurlijk beter verkopen. Auto’s met een negatieve waarde worden economisch total loss verklaard, maar kun je vaak ook nog verkopen.

Hier kun je een schadeauto verkopen

Je hoeft je auto niet direct naar de sloper te brengen. Er zijn namelijk gespecialiseerde auto inkopers waar je nog voor veel geld je kapotte auto kunt verkopen. Een van die auto opkopers vind je op https://inkoopautos.com. Hier kun je bovendien gratis je auto laten taxeren en de waarde van jouw auto achterhalen.

Dit bedrijf staat bekend om de hoge prijzen die ze kunnen bieden voor schadewagens, omdat ze samenwerken met professionals in Oost-Europa die relatief goedkoop auto’s kunnen repareren. Wij raden dan ook iedereen met een kapotte auto aan om daar even te kijken om erachter te komen hoeveel hun schadeauto nog waard is.