Genemuiden als echte tapijtstad
Genemuiden als echte tapijtstad brugmedia.nl

Genemuiden als echte tapijtstad

Partnerbijdrages

Genemuiden is één van de meest toeristische stadjes in de kop van Overijssel en heeft hierdoor ook de nodige bekendheid gekregen. Maar lang niet iedereen, ook niet alle inwoners, weten hoe belangrijk Genemuiden is geweest en vandaag de dag nog steeds is voor de Nederlandse tapijtindustrie. Sterker nog, 60 procent van de in Nederland geproduceerde tapijten komt uit Genemuiden.

Biezenteelt in Genemuiden

Het begon in Genemuiden al in de 16de eeuw met de enorme biezenteelt. Biezen is een gewas dat lijken op stevige grasstengels. De biezenvelden worden aangelegd in ondiep zoet water en kunnen vanaf juli geoogst worden. De inwoners van Genemuiden waren experts in het aanleggen en oogsten van biezenvelden. Er ontstond al snel het ambacht van het maken van biezenmatten en ook stoelenmatten van biezen waren in die tijd populair. Door de goede bodemgesteldheid rondom Genemuiden waren de biezenmatten van uitstekende kwaliteit en kreeg het stadje al snel een naam op dit gebied. Genemuiden werd zelfs het centrum van de mattenvlechterij, waarbij er ook veel werd geëxporteerd. In het begin van de 20ste eeuw was het grootste deel van de bevolking werkzaam in een mattenfabriek. De biezenteelt in Genemuiden is momenteel niet zo groot meer. Momenteel is er nog zo'n 30 hectare aan biezenvelden te vinden, terwijl dit in de 19de eeuw nog 150 hectare was. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de huidige tapijten niet meer van biezen gemaakt worden.

Kokosmatten

Nieuwe materialen, nieuwe technieken en goedkope energie zorgden ervoor dat na de Tweede Wereldoorlog er massaal overgeschakeld werd naar de productie van kokosmatten. Kokosgaren was al rond de Eerste Wereldoorlog uitgevonden en in 1925 werd de eerste machinale kokosweverij in Genemuiden geopend. Een derde van de bevolking in Genemuiden werkte rond 1950 in de kokosindustrie. Na de biezenmatten werd Genemuiden ook op het gebied van kokosmatten een grote speler. Kokosmatten zijn tegenwoordig nog steeds populair, maar dan als een mat voor de deur. Vanaf 1965 deed het moderne, synthetische tapijt zijn intreden.

Moderne tapijthandel

Nieuwe machines maakten het mogelijk om vanaf de jaren 60 kamerbreed tapijt te produceren. Tegelijkertijd vond er een omslag plaats van ruwe materialen als vloerbedekking naar zachte en wollige stoffen. Er kwamen synthetische garen op de markt die bovendien goedkoop waren en mateloos populair bij de consument. Moeiteloos schakelden de Genemuidenaren over naar de moderne zachte tapijten. De fabriekjes werden grote tapijtfabrieken en aan het begin van de jaren 80 produceerden alle Genemuider tapijtfabrieken ruim 23.000.000 m² tapijt. De kleinere tapijtfabriekjes bestaan vandaag de dag niet meer, die zijn allemaal overgenomen door grote tapijtfabrieken. De totale tapijtproductie in Genemuiden bedraagt tegenwoordig 125.000.000 m². Naast tapijten van nylon, wol en polypropyleen is Genemuiden ook een grote speler op het gebied van kunstgras.