Afbeelding
Foto aangeleverd

Hier kun je alles leren over het vervangen van remblokken

Partnerbijdrages

De remmen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je auto. Om ervoor te zorgen dat jij veilig tot stilstand kunt komen met je voertuig, is het van belang dat je remmer perfect werken. Hier zijn de remvoeringen onderdeel van. Ze zijn veruit het belangrijkste veiligheids- en slijtageonderdeel van een auto eigenlijk. Hierdoor worden er hoge eisen gesteld aan de vervaardiging en de constructie van de remvoeringen. De remvoeringen van schijfremmen zullen achter de velg van een voertuig zitten, waar ze in de remklauw worden geïnstalleerd. De remschijf zal tussen de remvoeringen doorlopen. De remvoeringen van schijfremmen worden vaak remblokken genoemd. Deze onderdelen hebben eigenlijk een verborgen positie, maar zijn essentieel voor je auto. De blokken kunnen namelijk maar in één richting bewegen: naar de remschijf en weer terug. Als je op het rempedaal drukt dan zal de hydraulische druk door middel van de remzuiger in de remklauw de remblokken op elkaar drukken. De remschijf wordt hierbij ingeklemd, waardoor er een wrijvingskracht ontstaat. Dit zal ervoor zorgen dat de auto afremt. Elke keer dat dit proces in werking wordt gesteld zal er een beetje materiaal van de remblokken afschuren. Uiteindelijk zullen de blokken dus vervangen moeten worden.

Schuurt het? Dan is het te laat!
Als een remblok versleten is dan zal het luide schuurgeluiden afgeven. Op het moment dat de laag van de remvoering helemaal afgeschuurd is, zal het metaal van de montageplaat op het metaal van de remschijf wrijven. Op deze manier wordt een geluid veroorzaakt dat wel degelijk anders is dan het geluid van een normale remactie. Je weet dan dat de rem eigenlijk zo goed als onbruikbaar is geworden. De auto is dus ook niet meer veilig voor het verkeer en zal direct naar een garage gebracht moeten worden. Hier kunnen de remblokken dan vervangen worden.

Wanneer moeten de remblokken vervangen worden?
Om je auto door de APK keuring te krijgen zal een remblok een minimale dikte van minstens zeven millimeter moeten hebben. Dit is inclusief de montageplaat, waardoor de daadwerkelijke dikte van het blok eigenlijk minimaal twee millimeter moet zijn. Als de remvoering echt deze minimale dikte heeft dan kan je auto dus wel goedgekeurd worden bij de APK, maar alsnog zal het naar alle waarschijnlijkheid een kwestie van een paar weken zijn voordat het remblok vervangen moeten worden. Het is dan ook beter om een minimale dikte van 10 millimeter inclusief montageplaat aan te houden.

Moet de remschijf vervangen worden tegelijk met het remblok?
Als het remblok toe is aan vervanging dan is het goed om direct ook even te kijken naar de remschijf. In principe hoef je het niet direct mee te vervangen, maar toch is een grondige controle zeker geen overbodige luxe. Bovendien is de vuistregel dat je een remschijf altijd uiterlijk bij elke tweede vervangen van een remvoering ook vervangt. Desondanks moet zo’n schijf ook vervangen worden als je duidelijk schade kunt zien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het onderdeel gebarsten of gegolfd is. Is het sterk afgesleten? Dan zul je ook een vervangende remschijf moeten installeren.

Is het verstandig om remblokken met een slijtagewaarschuwing te monteren?
Er zijn tegenwoordig remblokken verkrijgbaar op de markt met een slijtagewaarschuwing. Je kunt ervoor kopen om deze exemplaren te kopen en te monteren, al moet je auto hier wel geschikt voor zijn. Dergelijk remvoeringen zijn voorzien van een elektrisch contact. Hiermee zal alarm worden geslagen als er nog maar een paar millimeters remvoering resteren. Als de remblokken dusdanig afgesleten zijn dat het contact in aanraking komt met de remschijf, is de grens van slijtage bereikt. In zo’n geval zal de bestuurder van de auto op de hoogte worden gebracht door middel van een waarschuwingslampje. Het is dan dus zaak om het remblok te vervangen.

Hoeveel kosten vervangende remblokken?
Mogelijk denk je dat vervangende remblokken vrij duur zijn omdat ze zo’n belangrijke rol spelen in je auto, maar dat is niet het geval. Het is dus ook niet nodig om te kiezen voor de goedkoopste exemplaren, waar je zelfs risico mee kunt lopen. Over het algemeen zul je zien dat een remblokkenset zo rond de 20 tot 30 euro kost. Hiermee zul je dus vier remvoeringen krijgen.

Informatie genomen van auto-onderdelenexpert.nl