Afbeelding
Aangeleverd

Veilig werken zonder zorgen, hoe regel je dat?

Partnerbijdrages

Onbezorgd werken: dat wil iedereen wel. Maar hoe doe je dat? En welke maatregelen kun je nemen? We geven vier tips voor een zorgeloos en gezond werkleven, waaronder het afsluiten van een passende rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers.

Tip 1: Zorg voor een goede aov

Dagelijks raken zo’n 200 mensen in Nederland van de arbeidsmarkt, door een bedrijfsongeval of ziekte. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, ofwel een aov, is dan ook onmisbaar voor zzp’ers en freelancers. Als ondernemer ben je immers zelf verantwoordelijk voor je inkomen, óók als je door langdurige of tijdelijke ziekte niet meer kunt werken. Met een passende aov voor zzp’ers heb je een financieel vangnet als je thuis komt te zitten. Met deze verzekering kun je dan namelijk tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen ontvangen. Op een houtje bijten? Niks ervan.

Tip 2: Broodfonds? Let hier op

Zit je bij een broodfonds? Vul deze dan aan met een aov. Een broodfonds dekt namelijk alleen de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid. Als je op je aov-premie wil besparen, sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering met twee jaar wachttijd af. Dan weet je zeker dat je ook voor een langere periode goed verzekerd bent.

Tip 3: Dop je juridische boontjes

Vroeg of laat krijg je ermee te maken als zzp’er: boze belletjes van een klant, een ontevreden opdrachtgever, wanbetalers, of zelfs een juridische claim. Zulke problemen oplossen doe je niet zomaar: dat kost tijd, geld en vooral heel veel stress. Want zulke narigheid steekt altijd de kop op als je het het minst verwacht. En juist daarom komt een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers eigenlijk altijd van pas.

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering beschik je te allen tijde over professionele hulp bij conflicten. Je mag gebruikmaken van een juridische preventiedienst die belangrijke documenten voor je controleert, zodat je niet opeens een claim aan je broek hebt hangen. En met de gratis incassoservice hoef je nooit meer in je eentje achter klanten aan die maar niet (op tijd) willen betalen. Wel zo fijn.

Tip 4: Bewaak je grenzen

ZZP’ers wisten dit al langer, maar inmiddels weten werknemers in loondienst ook dondersgoed dat er flink wat nadelen aan thuiswerken kleven. Zo zijn we thuis eerder geneigd om over te presteren. En dat betekent: extra werkdruk. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geef dit dan op tijd aan bij je werkgever, zodat jullie samen een oplossing kunnen bedenken. Zo voorkom je dat je op een burn-out afstevent of overspannen raakt.

Als je hulp nodig hebt, vraag dit dan aan een collega. En luister naar je lichaam: neem op tijd pauze, vooral als je de hele dag naar een scherm zit te staren. Neem bij intensief beeldschermwerk 10 minuten rust op elk uur werk. En neem bij zeer intensief beeldschermwerk 5 minuten rust op elk half uur werk. Strek ook telkens even de benen en wissel gaandeweg de dag af tussen zittend en staand werken.