Afbeelding
Aangeleverd

Motor klaarmaken voor de lente

Partnerbijdrages

De lente is begonnen en dat betekent een nieuw motorseizoen! Heb jij jouw trouwe, ijzeren ros goed verzorgd en in de schuur gezet gedurende de wintermaanden? Dan is het tijd hem van stal te halen en hem klaar te maken zodat je er weer regelmatig op uit kunt trekken! Met onderstaande tips om je motor klaar te maken voor de lente ben je zo weer rijklaar en kun je de weg op.

Tip 1: De accu opladen

Bij elk voertuig dat langere tijd stilstaat, loopt de accu leeg. Ook als je de accu aan een druppellader had liggen, is hij niet vol. Het is dus belangrijk om de accu even de tijd te geven om weer goed op te laden.

Tip 2: Lekkages

Wanneer je de motor van zijn plaats rijdt, kijk dan even op de grond. Zijn er natte vlekken? Dat betekent dat er iets gelekt heeft. Is dit het geval, spoor dan de lekkage op en los het probleem op of laat het repareren.

Tip 3: Vloeistoffen

Check de stand en vooral de kwaliteit van de vloeistoffen in je motor. Controleer het oliepeil en check of de olie aan vervanging toe is. Zo ja, vervang het dan. Onderwerp ook je remvloeistof even aan een kritische blik. Wanneer er luchtbelletjes in de vloeistof zitten, is deze aan vervanging toe. Als laatste is het uiteraard ook belangrijk om zorgen dat je brandstof hebt, maar als het goed is, heb je gezorgd voor een volle tank vóór de winterstop.

Tip 4: Verlichting checken

Het kan altijd zijn dat een lampje kapot gaat, ook wanneer je motor langer niet gebruikt is. Controleer daarom even of alle lichten het nog doen. Check voor- en achterlicht, maar ook remlichten en richtingaanwijzers.

Tip 5: Banden

Wanneer een motor lang geparkeerd staat, kan het voorkomen dat het rubber van de banden uitdroogt. Dit is erg gevaarlijk! Controleer je banden dus op droogrot en vervang ze indien dit nodig is. Dit is echt een belangrijk punt, want je wilt geen klapband krijgen als je op de snelweg zit! Zijn de banden nog wel goed, check dan op slijtage en bandenspanning.

Tip 6: Goede helm

Controleer ook even of je helm nog in goede staat is. Is hij aan vervanging toe? Dan is een nieuwe helm kopen de logische keuze. Merken als Vinz, Arai, Schuberth, Shark en Scorpion hebben topmodellen voor een prijs die je (ook letterlijk!) de kop niet hoeft te kosten.

Tip 7: Slot

Vergeet niet om te zorgen voor een goed slot met minsten ART-4 keurmerk. Ook hier geldt dat dit niet de hoofdprijs hoeft te kosten. Merken als Abus, AXA, SXP en Vinz hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Tip 6: Schoonmaken

Tot slot haal je natuurlijk nog even een frisse doek over je motor, zodat hij mooi glimt en stofvrij is.

Heb je bovenstaande tips allemaal nagelopen, dan is je motor rijklaar. Laat hem even lekker warm draaien en ‘hit the road!’