Afbeelding
Aangeleverd.

Goede mondhygiëne doe je zo

Partnerbijdrages

Twee keer per dag de tanden poetsen en minimaal twee tot drie keer per jaar de tandarts. Het lijkt simpel. Maar goede mondhygiëne vraagt om meer dan dat. Daarom geven we je een aantal tips die jouw tandarts achterover doen slaan. 

Poetsen zonder spoelen 

Iedereen weet inmiddels wel dat een elektrische tandenborstel beter werkt dan een ‘normale’ tandenborstel. Maar wist je ook al dat het minder goed is voor je tanden om na het poetsen te spoelen met water? Dit spoelt namelijk alle essentiële bestanddelen van de tandpasta weg terwijl het goed is om deze te laten inwerken. Vergeet trouwens niet om minimaal 2 minuten te poetsen. Slechts 48% van de Nederlanders doet dit. De overige 52% laat de tandpasta niet zijn werk doen. 

De juiste tandpasta

We hebben het hierboven gehad over de ‘essentiële bestanddelen’. Eén daarvan is fluoride. Deze stof zorgt er namelijk voor dat het gebit minder kwetsbaar is voor zuuraanvallen van bacteriën. Ga daarom voor een tandpasta met fluoride.

Gebruik flossdraad, stokers en ragers

Hoe goed je ook poetst, grote kans dat er nog bacteriën achterblijven. Een tandborstel, normaal of elektrisch, is nu eenmaal te groot voor de kleine ruimten. Het merendeel van de gaatjes ontstaat dan ook tussen de tanden en kiezen in. Maak daarom gebruik van flosdraad als de ruimten tussen de tanden en kiezen erg klein zijn. Zijn deze wat groter? Dan is gebruik van tandenstokers of ragers geadviseerd.

Meer dan alleen de tanden

Mondhygiëne heet niets voor niets mondhygiëne. Het gaat om meer dan alleen je tanden. Het is ook van belang om je tong te poetsen. Op de tong blijven, net zoals de tanden, bacteriën zitten. En hoewel het niet leidt tot gaatjes, zorgt slechte verzorging van de tong voor een slechte adem. Het reinigen van de tong kan met een tandenborstel of een speciale tongreiniger. 

Optimale mondhygiëne

Uiteraard is dé manier voor optimale mondhygiëne een bezoek aan de mondhygiënist Ede. Vaak nog denkt men dat het alleen nodig is op aanraden van de tandarts. Echter, een bezoek aan de mondhygiënist is voor de meesten een goed idee. Juist om klachten te voorkomen of bijvoorbeeld een betere adem of wittere tanden. Maar ook voor de zaken waarvan je denkt dat ze maar normaal zijn, zoals bloedend tandvlees. Twijfel je nog? Hieronder geven we je een overzicht van situaties waarin een afspraak met de mondhygiënist geen overbodige luxe is: 

  • De tandarts of andere zorgverlener adviseert dit. 
  • Om problemen in de mond te voorkomen.
  • Wanneer er tandsteen of aanslag op de tanden zit. 
  • Wanneer je regelmatig last hebt van een slechte adem.
  • Wanneer je gevoelige tandhalzen of teruggetrokken tandvlees hebt.