Afbeelding
Aangeleverd

Aankopen op afbetaling: wat zijn de voordelen en hoe kan ik het doen?

Partnerbijdrages

Kopen op afbetaling is het verdelen van de prijs van een aankoop in verschillende termijnen om de aflossing niet in één keer te hoeven doen. Binnen het afbetalingssysteem zijn er vier belangrijke concepten waarmee rekening moet worden gehouden:

De aanbetaling, de lening, de betalingstermijnen en natuurlijk de rente.

Belangrijkste voordelen van kopen op afbetaling

1. Betere planning van uitgaven
Door beetje bij beetje te investeren en niet alles in één keer, vermijden we de stress van een drastische wijziging van ons maandelijks budget.

Daarom raden wij je aan, indien je overweegt een aanzienlijke uitgave te doen, ook al is het in termijnen, eerst een kleine herstructurering van jouw budget en uitgaven uit te voeren. Op die manier kunt je de financiering in termijnen en zonder problemen betalen.

2. Goede optie voor noodsituaties
Er zijn momenten waarop een voor ons dagelijks leven essentieel voorwerp (een koelkast, tv of een computer...) stuk gaat en we het onmiddellijk moeten vervangen. Maar misschien kunt je op dat moment niet zo’n groot bedrag uitgeven.

In deze situaties is de beste of enige optie om deze kosten het hoofd te bieden, kopen op afbetaling.

3. Maak gebruik van jouw schuldcapaciteit
Het verkrijgen van financiering voor een aankoop betekent het creëren van schuld. Dit in overweging nemende, moet je weten hoe je een lening met goede voorwaarden en lage rente kiest.

Bovendien zal dit jouw kredietgeschiedenis versterken, iets wat zeer belangrijk is voor het verkrijgen van toekomstige leningen en andere financieringsbronnen.

Nadelen

1. Hogere financieringskosten voor u
Wanneer je een aankoop op afbetaling doet, zal elke betaling een percentage rente hebben, zodat niet alleen de waarde van het voorwerp zal worden verdeeld over de vastgestelde termijnen, maar er zullen ook extra kosten zijn die de kosten van het product zelf zullen verhogen.

2. Aanmoediging van consumentisme
De mogelijkheid om aankopen te kunnen doen zonder in één keer een aanzienlijk bedrag te moeten uitgeven, kan leiden tot consumentisme bij mensen met een slechte economische situatie en kwetsbaar zijn voor wanbetaling.

3. Blijvende verantwoordelijkheid
De klant die een aankoop op afbetaling doet, kan zich tevreden voelen op het ogenblik dat hij zijn artikel in handen heeft, maar moet er rekening mee houden dat hij in de toekomst de verantwoordelijkheid van een schuld zal moeten dragen, een feit dat stress kan veroorzaken. Zeker omdat er een BKR registratie wordt gedaan. Hoewel er ook partijen zijn waar je kan lenen zonder BKR, is het niet aan te raden aangezien de rentekosten hier vaak oneerlijk hoog zijn. 

Tips voor kopen op afbetaling

Gezien de voor- en nadelen die wij in het vorige punt hebben uiteengezet, moet je eerst nagaan of het voor je beter is contant of in termijnen te betalen.

Zodra je een aankoop op afbetaling aanvaardt, moet je er in de eerste plaats rekening mee houden dat het krediet in kwestie niet wordt verleend door het bedrijf waar je de aankoop doet, maar door een bank. Als je niet meer betaalt, zal het dus de financiële instelling zijn die het van je zal vorderen.

Het is dus waarschijnlijk handiger om de bank om een lening te vragen of om met een kredietkaart te kopen.

Hoe financiert je jouw aankopen?

Wij hopen dat dit artikel jouw twijfels over kopen op afbetaling heeft weggenomen. Als je overweegt een lening aan te vragen om een aankoop te financieren, neem dan contact op met opgeleide professionals die je zullen helpen de beste optie te kiezen op basis van jouw behoeften en jouw situatie.