Afbeelding
Aangeleverd

Zit er een toekomst in warmtepompen?

Partnerbijdrages

Volgens Milieucentraal komt 91% van de energie die we gebruiken uit fossiele brandstoffen. Denk aan steenkolen, aardgas en aardolie. Dat percentage moet drastisch omlaag en dat is precies de reden dat we massaal vanaf 2050 moeten wonen zónder aardgas te gebruiken. Kortom, er is een transitie in gang. Een transitie van fossiele brandstoffen naar groene energie. Helaas kunnen we via windmolens en zonnepanelen nooit voldoende groene energie opwekken om alle ruim 17 miljoen mensen gasloos te laten wonen. Inmiddels liggen er diverse alternatieven op tafel, zoals de warmtepomp. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? En is dit de toekomst? Het antwoord vind je in dit artikel!

Hoe werkt een warmtepomp?

We leggen het principe van een warmtepomp uit aan de hand van een voorbeeld. Denk aan een koelkast. Een koelkast pompt de aanwezige warmte in de koelkast naar buiten. Daardoor blijft hij koel. Een warmtepomp werkt precies andersom. Een warmtepomp haalt warmte, en soms koude, van buitenshuis naar binnenshuis. Die warmte en koude haalt de warmtepomp uit de bodem en/of grondwater. Dat doet een warmtepomp via buizen die tot wel 250 meter diep in de grond/boden gaan. Daar bevindt zich een WKO, een Warmte Koude Opslag. Die slaat in de zomer de warmte uit de grond op en in de winter de koude. Via buizen, die gevuld zijn met een vloeistof, haalt de warmtepomp in de zomer de koude omhoog om te verkoelen. Andersom geldt dat net zo voor de winter.

Waarom een warmtepomp installeren?

Een warmtepomp en WKO installatie kan al snel in de kosten oplopen. Dat is ook een reden dat beiden nog niet razend populair zijn. Daartegenover staat wel dat deze combinatie een ontzettend hoog rendement geeft, zónder veel stroom te gebruiken. Met een WKO bespaar je tot wel 80% aan koelingsenergie en 60% verwarmingsenergie! Dit is dan ook de reden dat zo’n installatie al in diverse toepassingsgebieden plaatsvindt. Zo hebben nieuwe winkelcomplexen, datacenters, utiliteitsgebouwen en gebouwen met een verontreinigde grond al een WKO en warmtepomp! Bedrijven zoals TSE bieden diverse oplossingen aan voor de vloeibare distributie van warmte en koude.

Alle voordelen op een rij

Bij veel nieuwe gebouwen wordt al gebruik gemaakt van een warmtepomp installatie. En dat is niet voor niets. Precies om de volgende reden geloven wij dat er wel degelijk een toekomst zit in de warmtepomp:

  • Er is áltijd energie beschikbaar. Zowel om te verkoelen als te verwarmen. De WKO is tenslotte 24/7 beschikbaar en slaat continu warmte en koude op
  • Om het verplichte minimum energielabel C voor kantoorpanden te behalen, moeten we toch echt duurzaam omgaan met energie. Dat doen een WKO en warmtepomp. Hetzelfde geldt voor de energielabels bij woningen, met zo’n installatie heb je al snel een label C of beter!
  • De installatiekosten zijn wellicht hoog, maar het opwekken van de energie is compleet gratis! Je betaalt tenslotte niet voor iets dat je zelf uit de grond opslaat.