Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe groen is groene energie?

Partnerbijdrages

Hoe ‘groen’ is de groene energie die je verbruikt? Die vraag is moeilijk te beoordelen en nodigt uit tot debat en discussie. Dus is het tijdverspilling om voor een contract voor groene stroom te gaan bij een energiecontract afsluiten? Nou nee, het heeft een tastbaar effect op de energiemarkt, maar houd wel rekening met de volgende kanttekeningen. 

Je leverancier wekt groene stroom op in een waterkrachtcentrale in Noorwegen. Maar komt die energie ook echt in je eigen huis op? Nou, dat is praktisch onmogelijk en gebeurt nooit. Ook als je hebt gekozen voor een ‘100% groen’ elektriciteitscontact, is de stroom die je thuis verbruikt niet per se 100% groen. Bedriegt de beste energieleverancier je dus als hij je een groenestroomcontract verkoopt? Het antwoord is resoluut en duidelijk: nee, dat is hij niet. Waarom is dit? Welnu, de totale energiemix op het Nederlandse net is dezelfde voor alle klanten, ongeacht hun contracttype. Alle producenten (zowel groen als grijs) zetten hun stroom bij elkaar op hetzelfde net. Dit verdelen ze op een gelijke manier en zo komt het in je stopcontact. 

Kies je voor een groen energiecontract, dan moet je energieleverancier ervoor zorgen dat de stroom die je verbruikt ook daadwerkelijk ‘groen’ (dus milieuvriendelijk) is opgewekt en op het net is aangesloten. Met andere woorden: door te kiezen voor groene stroom heb je inderdaad een positieve impact op het milieu en de toekomst. Of je die ‘groene stroom’ zelf gaat verbruiken, is het enige waar je niet zeker van bent. De grote verandering op de energiemarkt zou gebeuren als we allemaal zouden gaan voor groene stroom. Want energieleveranciers zouden dan volledig moeten overschakelen op groene productiemethoden. 

Een ander betwistbaar punt is hoe ‘groen’ de zogenaamde groene stroom is. In Nederland kan een energieleverancier groene stroom op twee verschillende manieren op de markt brengen:

  • Hij produceert de stroom zelf in zijn eigen productiesites in Nederland en verkoopt deze aan zijn klanten;
  • Hij koopt ‘certificaten of garanties van oorsprong’ in Nederland of Europa. Zo’n certificaat bewijst dat er 1 MWh groene stroom is geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen. 

Het meest omstreden aspect zijn de groenestroomcertificaten. Zo zijn de exacte efficiëntie van het systeem en het nut ervan meerdere keren in twijfel getrokken.

Meer fundamenteel is de ‘groenheid’ van de hernieuwbare energiebronnen aangevochten. Een biomassacentrale is bijvoorbeeld een hernieuwbare energiebron, maar hoe groen is het eigenlijk als ze houtpellets verbrandt die uit Canada worden geïmporteerd in grote containerschepen? Hetzelfde geldt voor zonnepanelen: hoe ‘groen’ zijn ze als ze ver weg worden vervaardigd, in Chinese fabrieken, die worden gestookt met steenkool?

Groen is er dan ook in veel verschillende kleuren. Als je wilt weten hoe groen je leverancier is, moet je zijn investerings- en inkoopbeleid controleren. Sommige leveranciers zijn daar heel open over, andere veel minder. Die transparantie kan dan ook een belangrijk selectiecriterium zijn om de leverancier te vinden die bij je past. Vooral als je goed voor het milieu wilt zorgen, is het verstandig om hier op te letten.