Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kleine tuin? 8 tips voor optimaal tuinplezier

Partnerbijdrages

Je hoeft geen grote tuin te hebben om ervan te genieten. Lees in dit artikel 8 tips om zoveel mogelijk plezier uit je tuin te halen.

1: Passende tuinset

Hoe klein je tuin ook is, er is altijd een passende tuinset te vinden. Is het echt krap? Ga dan voor een gezellige 2 persoons tuinset. Ook een bistrosetje is handig in een kleine tuin.

Tip: heb je soms meer zitplaatsen nodig? Zorg dan dat je wat vouwstoelen op de pak hebt staan. Of zet er wat tuinkrukjes bij.

2: Niet alleen maar klein

Weinig ruimte? Dan zijn we al snel geneigd om voor kleine items te kiezen. Kleine bloempotten, kleine tuinmeubels, kleine decoratie, alles klein. Dat is niet altijd slim. Het is niet zo dat je tuin meteen kleiner lijkt als je wat grote dingen neerzet. En met alleen maar kleine items oogt het eerder rommelig. En als het er rommelig uitziet, lijkt het juist kleiner. En dat is nu net wat je niet wilt. Een mix van groot en klein is perfect. Ga dus gewoon voor die grote plantenbak.

3: Verschillende hoogtes

Een platte lage tuin ziet er eerder saai uit. Werk daarom met verschillende hoogtes. Leg bijvoorbeeld een verhoogd terras aan. Zet wat planten neer in verschillende hoogtes. Ook een boom ziet er mooi uit.

4: Verticaal tuintje

Houd je van planten en wil je zoveel mogelijk groen in je tuin? Maak dan slim gebruik van de hoogte. Hoe? Met een verticaal tuintje. Dit kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kan kant en klare roosters met plantenbakken kopen, maar je kan ook voor doe-het-zelf kiezen. Bijvoorbeeld met pallets. Let er wel op dat niet alle planten geschikt zijn voor verticaal tuinieren. Sommige planten hebben veel ruimte nodig in de grond. Die kan je dus beter niet gebruiken.

5: Stapelbare bloempotten

Een andere manier om lekker veel groen kwijt te kunnen op weinig vierkante meters: stapelbare bloempotten. Die zijn handig in gebruik en hebben een leuk speels effect. Ook hierbij geldt dat ze alleen geschikt zijn voor planten die niet al te veel ruimte nodig hebben.

6: Less is more

Less is more klinkt misschien afgezaagd, maar het klopt gewoon vaak. Ook bij een kleine tuin. Je kan beter niet te veel losse items neerzetten. Het optimale uit je tuin halen, betekent niet zoveel mogelijk erin zetten. Het betekent er optimaal van genieten. En daar helpt een volgepropte tuin je niet bij.

7: Maak keuzes

In het verlengde van de vorige tip: soms is minder beter. Als je een krappe tuin hebt, is het vaak niet handig om voor een terras, gazon én plantenperken te gaan. Tijd om keuzes te maken dus. Wil je vooral tuinieren? Ga je barbecueën? Of wil je vooral dat je kinderen er goed in kunnen spelen? Handig om jezelf af te vragen bij het indelen van je tuin.

8: Laat je tuin groter lijken

Je kan een kleine tuin al snel groter laten lijken met een paar simpele aanpassingen. Ga voor koele kleuren. Bijvoorbeeld grijs, groen of lichtroze. Ook tegels kunnen helpen om je tuin groter te laten lijken. Kies voor langwerpige tegels die je dan horizontaal laat leggen. Als je een lange smalle tuin hebt, is het een goed idee om planten met kleine bladeren vooraan de tuin te zetten.