Afbeelding
Foto: Foto Tennekes

‘Sail Kampen 2024 wordt fantastisch nautisch feest’

Partnerbijdrages

(door Leo Polhuijs)
KAMPEN - De zevende editie van Sail Kampen wordt in het Paasweekeinde van 2024 gehouden. Het bestuur, dat bestaat uit twaalf personen, is al een hele tijd druk bezig met de voorbereidingen en vergadert regelmatig om de lijnen uit te zetten. De contouren van het evenement voor alle doelgroepen, jong en oud, worden langzaam duidelijk.

Voorzitter Frans van der Kolk weet nu al zeker dat het grootste Paasevenement van ons land de stad veel zal brengen. “Sail Kampen 2024 wordt een fantastisch feest voor de Kampenaren én voor de bezoekers en zet onze mooie stad nog eens extra op de kaart.”

Het bestuur heeft goed gekeken naar de vorige editie, in 2018. Van der Kolk: “De ervaringen van toen zijn een mooi uitgangspunt voor volgend jaar. Wat goed is, houden we vast. Zo gaan we ook nu weer uit van een evenement dat zich uitstrekt over drie en een halve dag, van vrijdagmiddag tot en met maandag. Verder mikken we net als in 2018 weer op 250:000 bezoekers. Ook nu weer is het doel van de Stichting Sail Kampen om Kampen als Hanzestad met een rijk nautisch verleden te promoten. Het evenement heeft natuurlijk ook een belangrijke functie als het gaat om het leggen van de verbinding tussen de inwoners van onze stad, naast het vergroten van toerisme naar de stad en recreatie in eigen regio. “

Focus

Van der Kolk schetst de hoofdlijnen van het programma voor 2024. Er zijn veranderingen aangebracht in het locatiebeleid. “De focus van de activiteiten ligt volgend jaar geheel op de binnenstad en de IJssel, zowel beneden- als bovenstrooms. Dus niet meer op locaties buiten het centrum. Het Van Heutszplein neemt daarbij een centrale plek in. Uiteraard worden er prachtige schepen naar Kampen gehaald en zal veel muziek en entertainment zijn in het programma. Vrijdag- en zaterdagavond wordt het compleet feest in de binnenstad met artiesten die tijdens een Hollandse avond vele meezingers laten horen.”

De begroting is voor een derde deel gebouwd op sponsorbijdragen, een even groot gedeelte wordt binnengehaald via inkomsten uit toegangsprijzen en consumpties tijdens het evenement zelf. De overige dertig procent moet in de visie van het bestuur komen uit subsidies van de gemeente Kampen, provincie Overijssel en andere subsidieverstrekkers. Van der Kolk: “Door deze driedeling worden alle gelederen van de samenleving evenwichtig bij het feest betrokken: bevolking, ondernemers en overheid. Het is nog even afwachten hoe het nieuwe evenementen- en subsidiebeleid van de provincie er uit komt te zien nu er een nieuwe politieke samenstelling is. Maar uitgaande van voorgaande jaren denken we dat de beslissing ook nu weer positief uitvalt.”

Vrijwilligers

Een groots evenement als Sail Kampen kan niet worden uitgevoerd zonder de actieve en belangeloze inzet van de Kampenaren zelf. In 2018 waren er maar liefst zo’n tweeduizend vrijwilligers actief om het feest tot een succes te maken. Van der Kolk denk dat dit aantal in 2024 wel weer wordt gehaald en doet een oproep aan alle Kampenaren om zich ook voor volgend jaar aan te melden. “Alle hulp is welkom, of het nu maar voor een paar uurtjes per dag is of langer.” In het twaalfkoppig bestuur is inmiddels Marino van der Starre aangesteld als coördinator vrijwilligersbeleid.

Sail Kampen 2024 wordt gehouden van vrijdag 29 maart tot en met maandag 1 april.

Nick de Vries