Afbeelding
Foto: Koen Meijeringh

Gerards Coronakrabbels: Deel 50: Omikron

Sport

(door Gerard Meijeringh)

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

Het is donderdag 2 december wanneer ik word opgeschrikt door een bericht op de radio. Het gaat over een het dreigende gevaar van een nieuwe variant van het coronavirus. Dit monster luistert naar de naam omikron. 

Ik heb niks met deze rare naam. Het woord tikt lastig als je blind typt en ik ervaar nog verschillende andere negatieve associaties. Het doet me denken aan de provincie Flevoland waar ik niet graag kom. Ik denk aan Omniword. FC Omniworld, de voorloper van Almere City, spelend in de Keuken Kampioen Divisie, aan VC Omniworld, tegenwoordig beter bekend als volleybalclub Alivio of aan BC Omniworld, dat tegenwoordig basketbalwedstrijden speelt als Almere Pioneers.

Maar omikron is veel onaangenamer dan de provincie Flevoland. Zuid-Afrikaanse gezondheidsinstellingen waarschuwen dat omikron een drie keer zo groot risico geeft op herbesmettingen dan de huidige deltavariant. Wanneer ik even kort op internet ga speuren, blijken er eerder alarmerende berichten te zijn gepubliceerd. 

‘The omikronvariant is raising alarms’, kopt de Washington Post al op 26 november. Op deze dag schrijft het Reformatorisch Dagblad al dat experts ongerust zijn over de werking van vaccins bij de nieuwe coronavariant. Vier dagen later onthult de BBC dat de Omikronvariant al veel eerder in Nederland is aangetroffen dan gedacht, tussen 19 en 23 november.

Terug naar 2 december. De berichten over het nieuwe virus zijn best alarmerend, maar in Den Haag worden andere prioriteiten gesteld. Zo maakt demissionair minister Carola Schouten bekend dat ze af wil van het levend koken van kreeften en krabben. Ook belangrijk. Dit nieuws heeft ongetwijfeld geleid tot feestelijke taferelen in de diverse aquariums waarin deze dieren verblijven. In hun normale leefgebied is het nieuws nog niet doorgedrongen.

Ook het dreigende gevaar van de omikronvariant weet maar niet door te dringen tot Den Haag. Tot zo’n twee weken geleden. Ineens schrikken de beleidsbepalers wakker. Met als dieptepunt de persconferentie van afgelopen zaterdag. Door de structurele lekkages in politiek Den Haag stromen winkelstraten in Nederland op zaterdag vol. Met de omikronvariant op de loer is dat geen verstandig gegeven. 

Nederland is bang voor de omikronvariant. OMT-voorzitter Jaap van Dissel wordt zaterdagavond erbij gehaald om uitleg te geven over de noodzakelijke lockdown die vanaf zondag 5.00 uur ingaat en duurt tot en met minimaal 14 januari. Eerst is hij nog wel te volgen, maar hoe langer ik luister, hoe meer ik me waan in een collegezaal waar ik getuige ben van een best wel ingewikkeld betoog. 

En mijn vragen worden niet beantwoord. Hoe zit dat met de booster? Dit nieuwe vaccin is ontwikkeld toen niemand ooit had gehoord van de omikronvariant, maar het wordt gezien als het ei van Columbus. Hoe dan? Ik krijg er geen antwoord op. 

Later blijkt dat ik niet de enige ben die vraagtekens zet bij het optreden van Van Dissel bij de persconferentie. Hij probeert zijn boodschap begrijpelijk te maken door te praten over een ‘andere jas’ die de omikronvariant heeft aangetrokken. Maar het heeft een averechts effect. 

Zijn woordkeuze leidt tot veel discussie. De vaccins herkennen de nieuwe variant niet. Waarom lukt dat een boosterprik dan wel? Het is een vraag van De Telegraaf die ook al bij mij naar boven kwam. Ik denk dat Van Dissel de enige is die het antwoord weet, maar dit niet op begrijpelijke wijze kan uitleggen. Evenals het antwoord op de vraag waarom Nederland zo laat is met boosteren. Vragen genoeg in coronatijd.

Gerard Meijeringh