Afbeelding
Stockfoto

‘Boodschappenboete’ komt er niet in Zwartewaterland

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Het werd landelijk nieuws: een vrouw uit de gemeente Wijdemeren moest 7.000 euro aan uitkering terugbetalen. De reden daarvoor was dat haar moeder boodschappen deed en dat werd gezien als gift. In Zwartewaterland moet zo’n actie voorkomen worden, vindt de PvdA.

De partij diende daarvoor een motie in tijdens de raadsvergadering en die kreeg steun van alle raadsleden. “Mensen in de bijstand dienen niet direct op hun uitkering gekort te worden voor het ontvangen van giften zoals boodschappen”, zegt de partij in de motie.

In Zwartewaterland wordt daar al coulant mee omgegaan, maar officiële beleidsregels zijn er nog niet. Daar moet het college mee aan de slag, vindt de partij. Die roept op om ‘zo snel mogelijk en uiterlijk per 1 september aanstaande de vrijstelling voor giften tot 1.200 euro voor bijstandsgerechtigden formeel te regelen’.

Hierbij moet het college de mogelijkheid bekijken of het wenselijk is om aan te sluiten bij de oude beleidsregels die ook nog door regiogemeenten als Zwolle en Kampen worden gehanteerd.

Enrico Kolk